Mezinárodní úloha eura

07.04.2021
Rada EU, Euroskop

Měna euro je oficiální měnou v 19 z 27 členských státech EU, její vliv je ovšem daleko širší a euro dnes používá, nebo na něj navázalo svou měnu 60 zemí mimo EU.

Euro stabilizuje směnné kurzy mezi zeměmi a zajišťuje dlouhodobou předvídatelnost pro podniky. Z hlediska globálních plateb je euro druhou nejdůležitější měnou na mezinárodní úrovni. Mohla by však ještě být posílena jeho úloha rezervní a investiční měny. Na konci roku 2020 činí podíl eura na platbách na světě 38 %, což je stejná hodnota jako podíl dolaru. Posílení eura jako mezinárodní referenční měny by znamenalo přínos pro podniky i občany EU.

Odolný mezinárodní měnový systém

Posílení eura ve světě by znamenalo pro EU zvýšení odolnosti mezinárodního měnového systému, snížení závislosti na jiných měnách, především na dolaru a nabídlo by účastníkům trhu po celém světě větší možnosti volby. Evropská komise proto 19. ledna 2021 předložila strategii, která má hospodářský a finanční systém EU lépe připravit na budoucí výzvy v oblasti měnové a hospodářské politiky. Nová strategie označuje posílení mezinárodní úlohy eura za jeden ze svých tří hlavních pilířů – společně s rozvojem odolnější infrastruktury finančních trhů a lepším provádění režimů sankcí EU.

Sankce EU uvaluje na země, jež porušují mezinárodní právo a dohody. Nedávno tak byly prodlouženy sankce vůči Rusku a nově uvaleny sankce na čínské představitele kvůli perzekuci Ujgurů.


Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Evropská komise stanovila opatření na podporu eura ve světě, kdy mezi první se řadí podpora v eurech denominovaných komoditních derivátů na energii a suroviny, usnadnění tvorby referenčních indexů denominovaných v eurech a obchodních systémů na důležitých trzích, jako jsou nové nosiče energie, například vodík, oslovení investorů a emitentů ve třetích zemích s cílem podpořit používání eura a zvýšit jeho přitažlivost pro investice, podpora zelených dluhopisů jako nástrojů pro financování udržitelných investic za účelem dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu, modernizace systému EU pro obchodování s emisemi (ETS) a posouzení možnosti zavedení digitálního eura. Mezinárodní úloha eura je tak rovněž navázáno na transformaci, která čeká na členské státy EU. Řeč je o digitalizaci a zelené transformaci, která má plnit cíle vytyčené Zelenou dohodou pro Evropu.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek