ECB mění svou strategii. „Nezůstane kámen na kameni,“ říká guvernérka

18.06.2021
Euroskop.cz, Foto ČTK

„Nezůstane kámen na kameni.“ Tak vidí guvernérka Christine Lagardeová přezkum strategie Evropské centrální banky (ECB). Její nová verze se nemá, stejně jako Lagardeová, vázat na tradiční přístupy k centrálnímu bankovnictví. Má se naopak přiblížit k evropským občanům a flexibilně reagovat na neustále se měnící svět.

Po téměř dvaceti letech chce Christine Lagardeová změnit strategii Evropské centrální banky. „Od roku 2003 nedošlo k žádnému přezkumu strategie, myslím tedy, že už je načase,“ řekla guvernérka v rozhovoru pro Politico. Příprava na změny sestávala z tuctu seminářů o každém aspektu centrálního bankovnictví od definice cenové stability přes měření inflace až po vztah mezi měnovou a fiskální politikou.

Cenová stabilita, cenová stabilita, cenová stabilita

Mezitím se expertní tým také zabýval způsoby, jak se k řízení centrální banky přistupovalo v minulosti, nebo se díval, jak to dělají sousedé. Tým analyzoval také strategii a kontrolu například i Federálního rezervního systému. Navzdory tomu se ale zavázal, že plánované změny zůstanou v mezích Smlouvy o EU.

„Na ECB je fascinující to, že si zakládá na jednom cíli, a to je cenová stabilita, cenová stabilita a cenová stabilita. Za prvních pár měsíců jsem to musela slyšet snad tisíckrát,“ říká v rozhovoru Lagardeová. Guvernérka důležitost tohoto jádra politiky Evropské centrální banky neodmítá, musí podle ní ale také odrážet měnící se svět.

V současnosti se nejvýrazněji na monetárních a fiskálních politikách v zemích EU projevila pandemie covidu-19. Ekonomiku po pandemii přirovnala guvernérka k pacientovi, jehož svaly se zatím nezačaly dostatečně budovat, nemůže tedy chodit po dvou nohách. Jemu v tomto stavu berličku nevezmou, to samé platí pro ekonomiku. Lagardeová chce v rámci fáze obnovy ukotvit zotavení, stejně jako se ukotvuje inflace. Oživení má zároveň být především udržitelné.

Změna klimatu a digitální měny

Součástí změny strategie ECB bylo také terénní cvičení, ve kterém respondenti různých kategorií sdíleli své náhledy na instituci. Ze stran členů nevládních organizací, odborů nebo zájmových skupin se dočkali obvyklých reakcí. Naopak respondenti, kteří do těchto skupin nezapadali, vznesli zajímavé otázky. Lidé se například ptali, proč ECB nezohledňuje změnu klimatu a proč nejsou ceny bydlení lépe začleněny do měření cenového tlaku.

Lagardeová chce, aby Evropská centrální banka nadále naslouchala občanům, komunikovala s nimi a ve výsledku na tuto zpětnou vazbu reagovala. Příkladem toho je fakt, že nová strategie se má přizpůsobit novým výzvám jako je například boj proti změně klimatu a vzestup digitálních měn.

Evropská centrální banka by měla novou strategii představit ve druhé polovině tohoto roku. Na otázku, jestli by mohla prezentovat výsledky již na konci léta, odpověděla: „Doufám, že ano. Ale ať už je to na konci léta nebo na podzim, nejdůležitější je kvalita a pevná shoda.“

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek