Inflace v eurozóně dosáhla rekordního maxima 5 procent

13.01.2022
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Inflace v eurozóně dosáhla po prosincovém zrychlení rekordních 5 procent, vychází to z dat Eurostatu. Největší příčinou zůstávají ceny energií, které meziročně vzrostly o 26 procent. Představitelé Evropské centrální banky (ECB) se obávají, že růst spotřebitelských cen bude v tomto roce nadále překračovat jejich odhady.

„Inflace nebude tak přechodná, jak se předpovídalo před několika měsíci,“ řekl viceprezident Evropské centrální banky Luis de Guindos. „Hodnocení rizika inflace je v příštích 12 měsících mírně nakloněno směrem vzhůru.“

Pozitivní očekávání pro rok 2023 a 2024

Inflace v eurozóně v prosinci vzrostla na 5 procent, což je od vytvoření jednotné měny nové rekordní maximum. Prudký nárůst vyvolal pochybnosti o tom, jak rychle se cenové tlaky letos zmírní. Podle Guindose totiž náklady na energie pravděpodobně zůstanou zvýšené, což bude dál tlačit na stranu nabídky, a povede k růstu cen.

Přesto ECB stále očekává, že se v letech 2023 a 2024 inflace vrátí pod svůj 2procentní cíl, a to i bez zpřísnění politiky, jakmile tlaky na růst cen poleví. Z dlouhodobého hlediska jsou totiž rizika považována za vyrovnaná.

Přizpůsobení mezd a varianta omikron

Ozývají se ale i skeptičtější hlasy ze stran politiků, kteří varují, že by inflace mohla zůstat nad 2 procenty déle, než Guindos předpokládá. Očekávají totiž, že se mzdová politika přizpůsobí vyšším cenám, nárůst tak bude podle nich trvalejší.

Co se týče vlivu budoucího vývoje pandemie covidu-19, varianta omikron podle Guindose pravděpodobně výrazně nezmění předpovědi inflace. Dle jeho názoru už se evropské ekonomiky přizpůsobily životu v době pandemie.

Inflace je v ČR vyšší než v eurozóně

Česká republika nepatří do eurozóny, proto se její výše inflace liší. Podle včerejších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) inflace v tuzemsku stoupla na 6,6 procent. Takový růst Česká republika zaznamenala naposledy v září 2008.

Pracovní odhady České národní banky (ČNB) říkají, že by růst spotřebitelských cen mohl stoupnout na 9 procent. Ředitel sekce měnové ČNB Petr Král také nevylučuje, že by inflace za pár měsíců mohla dosahovat i dvouciferných hodnot.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek