Dubnový obraz českého předsednictví: Zataženo, občas déšť

15.05.2009
Euroskop

Deníky a týdeníky v dubnu 2009 neskrývaly zklamání z pádu české vlády uprostřed českého předsednictví EU. Mnozí komentátoři označovali předsednictví za předčasně ukončené a pochybovali o možnostech nastupující úřednické vlády napravit pošramocenou pověst České republiky. Opačné hlasy se ozývaly jen výjimečně. Aktéři vyslovení nedůvěry vládě sklízeli v drtivé většině případů (86 %) kritiku.

Mediální obraz českého předsednictví do jisté míry vylepšovala návštěva Baracka Obamy v Praze, kde se americký prezident zúčastnil summitu EU-USA. Vysoký počet (převážně neutrálních) příspěvků o této události snížil vliv negativních a ambivalentních referencí na publicitu předsednictví. Navíc pětina všech dubnových pozitivních příspěvků vyzdvihovala prestiž Obamovy návštěvy či přímo jeho projev na Hradčanském náměstí.

Celou analýzu společnosti Newtonmedia pro portál Euroskop.cz si můžete přečíst a stáhnout zde (pdf, 194 kB).

Autor: Newtonmedia

NEWTON Media je největší nadnárodní středoevropskou společností monitorující mediální trh. Dodává v elektronické podobě plný obsah zpráv z tisku (novin, časopisů), zpravodajských pořadů televizních a rozhlasových stanic, agenturního zpravodajství a internetu. Kromě klasického monitoringu tisku poskytuje společnost také mediální analýzy. Jejich praktické ukázky je možné vidět na serveru o českých médiích MEDIAINFO.cz.

Sdílet tento příspěvek