Květnový obraz předsednictví: Evropské hvězdy nad Hradem

19.06.2009
Euroskop

Pátý měsíc českého předsednictví se nesl ve znamení střídání vlád, s čímž úzce souvisela otázka, kdo z českých ústavních činitelů nahradí expremiéra Mirka Topolánka ve funkci šéfa Evropské rady.

Jak ukázala analýza společnosti Newton Media, která sleduje obraz předsednictví ve vybraných titulech, dlouho byl žhavým adeptem na nástupnictví po Topolánkovi prezident Václav Klaus, jenž podle některých analytiků disponuje silnějším politickým mandátem než šéf úřednické vlády Jan Fischer.

Těmto úvahám nahrávala skutečnost, že česká hlava státu řídila hned čtyři květnové summity – s Japonskem, Čínou, Ruskem a Koreou. Některá média s jistým údivem konstatovala, že při jednání s čínskou stranou poprvé zavlála na Pražském hradě vlajka EU.

Ta se zde totiž od počátku roku neobjevila, za což byl prezident často kritizován. Sledované tituly řešily s měsíčním předstihem otázku, zdali se Václav Klaus ujme i moderování červnové Evropské rady, jež představuje jakési finále našeho předsednictví. Spekulace, které zahrnovaly i údajné hlasy požadující odložení summitu na dobu švédského předsednictví, ukončil na konci května sám prezident, jenž navrhl, aby schůzce předsedal Fischer.

Celou analýzu společnosti Newtonmedia pro portál Euroskop.cz si můžete přečíst a stáhnout zde (pdf, 194 kB).

Autor: Newtonmedia

NEWTON Media je největší nadnárodní středoevropskou společností monitorující mediální trh. Dodává v elektronické podobě plný obsah zpráv z tisku (novin, časopisů), zpravodajských pořadů televizních a rozhlasových stanic, agenturního zpravodajství a internetu. Kromě klasického monitoringu tisku poskytuje společnost také mediální analýzy. Jejich praktické ukázky je možné vidět na serveru o českých médiích MEDIAINFO.cz.

Sdílet tento příspěvek