Červnový mediální obraz českého předsednictví


Euroskop

Červnový obraz evropského předsednictví ČR byl do značné míry ovlivněn bilancováním celého půlroku v čele EU. Bilancující příspěvky často vyzdvihovaly nasazení týmu Mirka Topolánka při řešení lednové plynové krize, jeho boj proti protekcionismu v ekonomice či výsledky červnového summitu, kterému předsedal Jan Fischer. Někteří publicisté též ocenili český důraz na energetickou bezpečnost nebo skutečnost, že díky předsednictví navštívil Prahu nový americký prezident Barack Obama.

Podle většiny komentátorů rozhodl s konečnou platností o nepříznivém hodnocení našeho předsednictví v očích okolního světa pád Topolánkovy vlády. Častým terčem kritiky byla také plastika Entropa, heslo Evropě to osladíme a osoba prezidenta Václava Klause.

Ve sledovaných titulech se nezřídka objevovaly názory, že zatímco čeští úředníci předsednictví zvládli velmi dobře, politici propadli. Co se týče oné viny politiků, kritizována byla hlavně ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem, jež iniciovala hlasování o nedůvěře vládě uprostřed českého předsedání EU. Podle některých komentátorů se však jednalo o selhání celé domácí politické reprezentace, která nedokázala uzavřít dohodu o neútočení během předsednického pololetí.

Celou analýzu společnosti Newtonmedia pro portál Euroskop.cz si můžete přečíst a stáhnout zde (pdf, 194 kB).

Autor: Newtonmedia

NEWTON Media je největší nadnárodní středoevropskou společností monitorující mediální trh. Dodává v elektronické podobě plný obsah zpráv z tisku (novin, časopisů), zpravodajských pořadů televizních a rozhlasových stanic, agenturního zpravodajství a internetu. Kromě klasického monitoringu tisku poskytuje společnost také mediální analýzy. Jejich praktické ukázky je možné vidět na serveru o českých médiích MEDIAINFO.cz.

Sdílet tento příspěvek