Analýza fiskálního paktu – právní a ekonomické aspekty


Sekce pro evropské záležitosti, Úřad vlády, 10.4. 2012

Analýza Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR se zabývá právními a ekonomickými aspekty Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii. Je zpracována formou komentáře k jednotlivým ustanovením smlouvy. Vychází z výsledného textu dojednaného na zasedání neformální Evropské rady 30. ledna 2012.

Analýza se věnuje zejména čtyřem problémovým okruhům:

(1) vztahu smlouvy k právu EU a závazkům, které z něj pro členské státy vyplývají;
(2) využití institucí Unie při provádění smlouvy;
(3) vztahu smlouvy k ústavnímu pořádku ČR a posouzení její ústavně-právní klasifikace;
(4) posouzení nakolik smlouva mění fungování hospodářské a měnové unie v rámci eurozóny (a tím i podmínky přistoupení České republiky k jednotné měně euro).

Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii byla dojednána 30. ledna 2012 na zasedání neformální Evropské rady v Bruselu. Hlavy států a předsedové vlád 25 členských států EU ji podepsali na následujícím zasedání Evropské rady v Bruselu 2. března 2012. V signatářských státech nyní probíhají ratifikační procesy.

Smlouva představuje další z nástrojů, jejichž cílem je stabilizace veřejných rozpočtů členských států EU, resp. eurozóny. Stejně jako předchozí iniciativa – Pakt pro euro plus – předpokládá tato smlouva hlubší koordinaci hospodářských politik jejich smluvních stran.

Autor: Sekce pro evropské záležitosti, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek