Austrálie chce s Británií sjednat rychle dohodu o volném obchodu

05.09.2016
Euroskop, čtk

Austrálie chce s Británií co nejdříve po jejím odchodu z Evropské unie vyjednat „velmi silnou“ dohodu o volném obchodě. Řekl to dnes australský premiér Malcolm Turnbull po schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou na okraji summitu skupiny největších světových ekonomik G20 v Číně.

Mayová podle Turnbulla řekla, že je Australanům „velmi vděčná za pomoc, kterou poskytují“.

„Z našeho pohledu chceme sjednat s Brity dohodu brzy po jejich odchodu z EU a chceme vyjednat velmi silnou a velmi otevřenou smlouvu o volném obchodu,“ citovala australského premiéra agentura Reuters. Austrálie je členem britského Commonwealthu, jehož hlavou je britská královna.

Obama Britům příslib dohody odmítl

Mayová o víkendu řekla, že odchod Británie z EU nebude snadný, je si ale jistá, že Británie své vystoupení z bloku přemění v úspěch a že zemi čekají nové příležitosti mimo unii. Premiérka již několikrát prohlásila, že výsledek červnového referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit unii, je neměnný. Také opakovaně upozornila, že Londýn do konce letošního roku neaktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, který se týká vystoupení z EU, protože se chce na celý proces nejdříve důkladně připravit.

Mayová v čínském Chang-čou jednala mimo jiné s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten ji ale podle agentury Reuters nedal příslib rychlého uzavření dohody o volném obchodu, až Londýn EU opustí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek