Japonsko a EU zahájily jednání o volném obchodu

31.05.2011
Euroskop

Představitelé EU a Japonska udělali první krok k dohodě o volném obchodu. Na sobotním bilaterálním summitu se sešli japonský premiér Kan, předseda Evropské rady Van Rompuy a šéf Komise Barroso. Lídři projednali budoucnost euro-japonských obchodních styků, i užší humanitární a energetickou spolupráci.

Jednání předcházela ‚testovací diskuze‘. Zde se obě strany dohodly na rozsahových testech, které stanoví kompetence budoucí obchodní dohody. Herman Van Rompuy neskrýval optimismus. Spuštěním testů jsme nastavili kurz směrem k volnému obchodu. Dohoda je ještě daleko, ale naše cíle jsou jasné, vzkázal předseda Evropské Rady.

Testovací jednání stanoví pravidla hry

Japonskem v březnu otřáslo ničivé zemětřesení následované tsunami, které zničilo export a přivedlo asijskou ekonomiku do recese. Právě v době všeobecné krize svolili Japonci k diskuzi s Evropany o volném obchodu. Ačkoli Tokio urgovalo co nejrychlejší začátek vyjednávání, Evropa projevila obezřetnost. Poukázala především na restrikce soutěží veřejných zakázek a přímých zahraničních investic na japonském trhu.

Japonci si pro změnu stěžovali na evropskou nedůvěru. Ačkoli podmínky smlouvy obvykle přicházejí na řadu během vyjednávání, Brusel je chce slyšet předem, cituje portál EUobserver stížnosti japonských vyjednavačů. Podle Evropy jsou však Japonci mistři v jednostranných dohodách. Unie chce proto ještě před samotným vyjednáváním stanovit ‚pravidla hry‘. Ta se týkají obchodních tarifů, služeb, investic, ale i duševního vlastnictví.

Bez bariér obchoduje Tokio i Soul

Zatímco Brusel má na dovoz japonského zboží desetiprocentní clo, Japonsko na produkty z EU žádné nemá. Objem obchodu mezi první a třetí světovou ekonomikou dnes dosahuje 110 miliard eur za rok. Za posledních deset let však poklesl o 30%, což vedlo k Japonsko k obavám, že dá Evropa přednost Jižní Koreji. Ta nedávno s Bruselem sama vyjednala dohodu o volném obchodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek