Jižní Korea ratifikovala dohodu o volném obchodu s Indií

07.11.2009
čtk

Jihokorejský parlament včera ratifikoval dohodu o volném obchodu s Indií. Smlouva zruší nebo sníží cla na zboží obchodované mezi oběma asijskými hospodářskými velikány v hodnotě 15 miliard dolarů (zhruba 260 miliard Kč) ročně a podle odhadů může zvýšit objem vzájemného obchodu až dvojnásobně.

Dohoda od Indie ratifikaci parlamentu nevyžaduje. Pro Indii je to první dohoda o volném obchodu s rozvinutou ekonomikou, zatímco pro Koreu je Indie již osmou zemí, s níž má takovouto smlouvu. Pakt zruší cla na tři čtvrtiny hodnoty indického dovozu z Koreje a na více než 80 procent jihokorejského dovozu z Indie.

Jižní Korea do Indie vyváží zejména automobilové součástky, ropné produkty a mobilní telefony. Nejvíce odsud dováží ropný meziprodukt těžký benzin, který se loni podílel na korejském dovozu z jihoasijské mocnosti více než polovinou.

Jižní Korea už na vládní úrovni uzavřela dohody o volném obchodu se Spojenými státy i Evropskou unií, ty však ještě nebyly schváleny parlamenty. Pakt s EU by měl být schválen mnohem rychleji než dohoda s USA, kde je volný obchod v nemilosti u řady vládnoucích demokratů a administrativa prezidenta Baracka Obamy pro završení již uzavřených obchodních dohod nic nedělá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek