Spojené státy chtějí snížit počet civilních obětí v Afghánistánu

09.12.2009
čtk

Spojené státy chtějí snížit počet civilních obětí v Afghánistánu. Vyplynulo to ze slov předsedy sboru náčelníků štábů admirála Mike Mullena na úterní tiskové konferenci, kde zahraničním novinářům představoval novou strategii Spojených států v konfliktu. Právě oběti bojů z řad civilistů představují jeden z hlavních faktorů, které obrací mínění afghánské veřejnosti proti přítomnosti spojeneckých vojsk v zemi.

Podle Mullena jde o kritickou část dalšího působení spojenců v Afghánistánu. Předseda sboru náčelníků štábů podotkl, že důležitost omezení civilních obětí v pondělí připomínal během svých rozhovorů s americkými vojáky, kteří se do této středoasijské země v dohledné době přesunou.

Mluvil jsem o tom v souvislosti s taktickým vítězstvím, kdy můžete být velmi agresivní, ale nakonec zabijete nevinné civilisty, takže jde o strategickou prohru. A když vršíte taková strategická vítězství, tak vršíte i strategické prohry, což nakonec povede k neúspěchu strategie, podotkl Mullen.

Vojáci si toho podle něj budou muset být vědomi a lépe plánovat bojové akce. Na bojišti tak budou muset lépe předvídat situaci. Mullen nicméně podotkl, že na to od svého letošního příchodu do čela spojeneckých vojsk v Afghánistánu klade důraz i generál Stanley McChrystal a že se situace výrazně zlepšila.

Americká armáda očekává, že boje v Afghánistánu příští rok vzhledem k nové strategii vyhlášené minulý týden prezidentem Barackem Obamou přitvrdí. Spojenecké síly, na kterými v poslední době získává navrch povstalecké hnutí Taliban, do poloviny roku 2010 posílí o 30.000 amerických vojáků a 7000 vojáků, které přislíbily další členové Severoatlantické aliance. Mullen již v pondělí varoval, že počet amerických obětí ve válce poroste. Lze očekávat, že vzroste i riziko pro civilisty.

Organizace spojených národů přitom letos v létě zveřejnila zprávu, že v letošním pololetí vzrostl počet civilních obětí afghánského konfliktu téměř o čtvrtinu. Intenzivnější boje než v předchozích letech si za prvních šest měsíců roku vyžádaly 1000 civilních životů. Většinu jich měli na svědomí povstalci z hnutí Taliban. Spojenci nejvíc civilistů zabili při leteckých útocích proti povstalcům. Celkem si podle odhadů osmileté boje v Aghánistánu zatím vyžádaly několik desítek tisíc životů civilistů.

Obama minulý týden představil novou strategii Spojených států v Afghánistánu. Počet jejich vojáků se tam do poloviny příštího roku zvýší o 30.000 na 100.000, dalších vojáky poskytnou spojenci. V červenci 2011 by se pak Američané ze země chtěli začít stahovat a postupně předávat kontrolu na zemí místním silám. Vedle toho chtějí pracovat na rekonstrukci země a zlepšit tamní civilní správu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek