OECD chválí úspěšné reformy v Turecku

23.10.2006

Nejnovější zpráva podtrhla pozitivní dopady reforem v Turecku na ekonomický růst země. Ankara však nesmí „usnout na vavřínech“, protože dokument se zmiňuje, že jsou potřeba další zásadní reformy.

V nejnovější analýze ekonomické situace v Turecku zveřejněné 18. října chválí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) silný ekonomický růst země, který byl dosažen značným pokrokem v makroekonomické stabilizaci a institucionálních reformách. Podle zprávy hrál klíčovou roli v podpoře reforem proces jednání s EU.

Generální tajemník OECD Angel Gurría blahopřál Turecku k „výjimečným ekonomickým výsledkům“. Podle něho má v současné době země „historickou šanci dosáhnout přechodu na udržitelnější a silnější cestu růstu“.

Ankara ovšem nesmí usnout na vavřínech. Zpráva konstatuje, že jsou potřebné další zásadní reformy ke stabilizaci růstu a zabezpečení předvstupových jednání v EU. OECD doporučila sledovat zdravou rozpočtovou politiku, udržení nízké míry inflace a zlepšení podmínek formálního sektoru, což má umožnit pokrok v oblasti tvorby pracovních míst, penzijním systému, regulaci a vzdělávání.

Gurría dodal: „Další reformy posílí vnímání Turecka jako země, která dokáže absorbovat a zaměstnat svou rychle rostoucí populaci v pracovním věku a přispět k prosperitě Evropy.“

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek