Chorvatsko bude mít novou vládu

28.12.2015
Euroskop, čtk

Nový chorvatský parlament se sešel na svém prvním ustavujícím zasedání, které umožnila koaliční dohoda mezi konzervativci a proreformní stranou Most. Koalice vznikala po listopadových volbách velmi komplikovaně a hrozily dokonce předčasné volby, nakonec ale vítězní konzervativci dojednali vytvoření vlády vedené technokratem Tihomirem Oreškovičem.

Díky tomu byl během první schůze parlamentu bez problémů zvolen jeho předseda – zástupce donedávna opozičního Chorvatského demokratického společenství (HDZ) Željko Reiner.

První pokus ustavit Sabor, vzešlý z listopadových voleb, se 3. prosince nezdařil, když poslanci nedokázali zvolit předsedu. Nyní už byl nový šéf parlamentu zvolen 88 hlasy ve 151členné sněmovně.

Těsně před Vánoci chorvatský povolební pat vyřešila na poslední chvíli dohoda opoziční Vlastenecké koalice vedené stranou HDZ a Mostu. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kytarovičová pak pověřila sestavením nové vlády technokrata Oreškoviče, který podle ní má podporu těsné většiny 78 poslanců.

Volby v Chorvatsku vyhrála Vlastenecká koalice, která v parlamentu získala 59 křesel. Druhá s minimálním odstupem skončila s 56 mandáty koalice Chorvatsko roste kolem doposud vládnoucích sociálních demokratů (SDP). Jazýčkem na vahách se tak s 19 mandáty stalo uskupení Most, které usilovalo o vytvoření vlády velké koalice v čele s premiérem-nestraníkem, jež by se pustila do reforem povzbuzujících investice a omezujících státní dluh.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek