Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

Knihovna Latinské školy v Jáchymově

15. ledna, 2022 | 17:00 - 19:00

Přednáškový cyklus „Krušné hory – malé pohoří světového významu“

Zveme Vás na přednášku PhDr. Petra Maška, vedoucího oddělení zámeckých knihoven  z Národního muzea v Praze, na téma „Knihovna latinské školy v Jáchymově“, která se uskuteční v sobotu 15. ledna od 17 hodin v Královské mincovně v Jáchymově v rámci přednáškového cyklu „Krušné hory – malé pohoří světového významu“. Cyklus se koná v rámci propagace zápisu Hornického regionu Erzgebirge / Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. 

Tato latinská knihovna je unikátně zachovaným souborem „libri catenati“, knih na řetězech, rozhodně největším v České republice. Knihovna obsahuje především prvotisky z konce 15. století a tisky ze století následujícího. Vznikla z potřeb latinské školy a velká část knih pochází z darů tehdejších bohatých jáchymovských měšťanů, kteří dávali knihovně buď přímo knihy nebo peníze na jejich nákup. Vedle četných teologických spisů zde nalezneme knihy z oboru přírodovědeckých (zoologie, geografie), z historie, práva, filologie, hudby a řady dalších.

Součástí akce bude návštěva expozice knihovny latinské školy v sousední budově radnice s komentovaným výkladem přednášejícího.

Expozice knihovny latinské školy Jáchymov byla vybudována z evropského Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020. 

 

Podrobnosti

Datum:
15. ledna, 2022
Čas:
17:00 - 19:00
Rubrika Akce:

Pořadatel

Eurocentrum Karlovy Vary

Místo konání

Královská mincovna v Jáchymově
nám. Republiky 37
Jáchymov, Karlovarský 362 51 Česká republika
+ Google Mapa
View Místo konání Website