Zdravím, diktátore!, pozdravil Orbána šéf Evropské komise

22.05.2015
čtk

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker je proslulý svým přímým vyjadřováním a nejinak tomu bylo i během nynějšího summitu Východního partnerství, tedy lídrů zemí EU a šesti států z východu Evropy.

„Maďaři říkají tvrdé věci zpříma. Neradi chodíme kolem horké kaše. Jsme upřímní lidé,“ prohlásil Orbán v úterý během svého vystoupení v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Juncker se nyní zachoval stejně, poznamenala agentura AFP.

„Zdravím, diktátore!“ prohlásil šéf Evropské komise, když se s maďarským premiérem vítal v přítomnosti desítek novinářů. Ti už ale nezaslechli, zda mu Orbán něco odpověděl, případně co. Juncker byl údajně po celou dobu ve velmi žertovné náladě.

Orbán v úterý před europoslanci odmítl kritiku svých slov o možném znovuzavedení trestu smrti. Jeho země má podle něj právo o takových tématech mluvit. Rovněž se vyslovil proti návrhu nové strategie Evropské komise na řešení migrační krize v Evropě, jehož součástí je i přerozdělování uprchlíků v zemích EU. Prohlásil, že jeho země chce o uprchlících rozhodovat sama a chránit si své hranice. Návrh komise označil za absurdní, téměř šílený.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek