Červnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop, 15.07.2016

Výběr bruselského dění v červnu 2016 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Víte, co je to LOAEL? Odpověď najdete v novém slovníčku Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. EFSA jej představil 1. 6. 2016 a obsahuje přes 250 pojmů z jeho newspeaku. Bez znalosti angličtiny, francouzštiny, němčiny nebo italštiny se ovšem neobejdete.

S glyfosátem se to komplikuje. To, že proti tomuto herbicidu protestovali někteří europoslanci, by Evropská komise ještě snesla. Pak se jí ale postavila Rada, a v Berlaymontu začali couvat. Jasně to dokazuje stanovisko komisaře Vytenise Andriukaitise z 1. 6. 2016. Milovníci Roundupu však mohou být v klidu: stahování výrobků s glyfosátem se zatím nekoná.

Evropská komise 1. 6. 2016 navrhla zavést nové standardy pro IT a hotely – a nejen je. Přínosy standardizace (oficiálně označená jako normalizace) shrnuje ve svém sdělení “Evropské standardy pro 21. století”.

Evropská komise 1. 6. 2016 konstatovala, že Evropský fond pro strategické investice je úspěch a měl by pokračovat i po roce 2018.

Uwaga, právní stát v Polsku je v ohrožení! Podle oficiálního názoru Evropské komise z 1. 6. 2016 je to prakticky jisté: o tom, kdy Polákům vyprší “přiměřená doba” k podání vysvětlení, rozhoduje právě ona.

Z bezpečného přístavu pod deštník. EU a USA 2. 6. 2016 podepsaly dohodu o ochraně údajů, jíž se říká “Umbrella Agreement”. Nahrazuje někdejší “Safe Harbour”, proti níž se loni na podzim z podnětu Rakušana Maxe Schremse vyslovil Soudní dvůr EU.

Norsko, Island a Lichtenštejnsko budou pod finančním dohledem EU, vzniklým v reakci na krizi v roce 2008. Evropská služba pro vnější činnost o tom informovala 3. 6. 2016. Souhlas dotčených nečlenských států už je prý jen formalita.

Pražáci jsou nespokojenci. Nepozdává se jim ani kvalita ovzduší v hlavním městě (spokojenost 59 %), ani hladina hluku (54 %). Nebyl by to ale Eurostat, kdyby nenabídl řešení: od 3. 6. 2016 je jasným favoritem pro poklidný život v EU irský Dublin se skóre 88/82.

3. 6. 2016 byla formálně zaregistrována evropská občanská iniciativa MoreThanEducation požadující, aby výchovu k občanství a demokracii vzala do svých rukou Evropská komise. Na sběr milionu podpisů má od 13. 6. 2016 rok.

Europoslance trápí nekalé obchodní praktiky v “potravinářském dodavatelském řetězci”. Proto se 7. 6. 2016 rozhodli pomáhat (zemědělcům) a chránit (spotřebitele). Detaily si můžete pročíst zde.

Evropská komise po dvou letech zveřejnila konvergenční zprávu o “pokroku na cestě k přijetí eura”. Jak je na tom Česko, zjistíte v tomto dokumentu ze 7. 6. 2016.

Dobrá zpráva pro uprchlíky: po vstupu do Schengenu na vás jen tak nemůžou. I tak si můžete interpretovat rozsudek Soudního dvora EU ve věci C-47/15 ze 7. 6. 2016. V tiskovézprávě se doslova píše: „Směrnice o navracení“ brání tomu, aby státní příslušník nečlenského státu mohl být předtím, než s ním bylo vedeno řízení o navrácení, uvězněn již z důvodu neoprávněného vstupu na území členského státu přes vnitřní hranici schengenského prostoru.

Evropská komise 7. 6. 2016 oznámila, že chce úžeji spolupracovat se třetími zeměmi, a zlepšit migrační management. “Nový rámec pro migrační partnerství”, jak tomu říká, se spolu s dalšímiaktivitami představenými tentýž den nesoustředí jen na transferypeněz nespolehlivým partnerům.

Europoslanci 8. 6. 2016 podpořili rozšíření obchodu s videokamerami, herními konzolemi, magnetickými rezonancemi a dalšími “produkty informačních technologií” pokrytých dokumentem, kterému zainteresovaní neřeknou jinak než ITA. Na první pohled nezajímavá zpráva. V důsledku dané dohodyWTO, kterou kromě EU podepsala například Čína, Kanada, Japonsko nebo USA, by ale mělo fakticky okamžitě dojít k postupné eliminaci cel uvalených na plných 201 hi-tech produktů.

Europoslanci si posvítí na Panama Papers. 65 poslanců (včetně 2 Čechů) budemít od 8. 6. 2016 rok na to, aby na půdě vyšetřovacího výboru, který “prošetří údajná porušení a nesprávný úřední postup při uplatňování právních předpisů Unie v souvislosti s praním peněz, vyhýbáním se daňovým povinnostem a daňovými úniky”, na něco přišli. Mandát mají poměrně široký.

Alfou a omegou naší zahraniční politiky musí být kultura,” prohlásila 8. 6. 2016 při prezentaci nové strategie mezinárodních kulturních vztahů EU místopředsedkyně Evropské komise Federica Mogherini. Uveřejněné sdělení je ovšem podle stejné tiskovky v souladu i s devátou prioritou Komise Jean-Clauda Junckera.

Generální advokát Soudního dvora EU posunul výklad institutu rodiny, když 9. 6. 2016 prohlásil, že vztah rodiče a dítěte je vztahem ekonomickým. Jistě, je to jen jeho názor vedený snahou zohlednit (finanční) zájmy dítěte. Ale Melchior Wathelet jej vztáhl hned na tři případy (C-401/15, C-402/15 a C-403/15). Nemluvě o symbolickém rozměru celé věci.

Od 9. 6. 2016 víme, jak jsme na tom s využíváním přírodního bohatství a nakládáním s odpady. A to pěkně ve srovnání s dalšími členskými státy. Evropská agentura pro životní prostředí svou zprávu nazvala “More from less”.

Evropský parlament 9. 6. 2016 podpořil vzájemné uznávání rodných listů a dalších veřejných listin. Sice se na uznávání obsahu a účinky veřejných listin nová norma nezvztahuje a prakticky začne uplatňovat až od roku 2019, ale odbourávání zbytečných byrokratických překážek je vždy dobrá zpráva.

Úprava majetkových poměrů sezdaných párů a registrovaných partnerů s odlišnou státní příslušností, jichž je v EU údajně 16 mil., by měla být snazší. Česko spolu s dalšími 17 členskými státy 9. 6. 2016 podpořilo přijetí dvou nových nařízení, na jejichž základě se určí, které právo bude v daných situacích rozhodné. Evropský parlament 23. 6. 2016 taky nebylproti.

Směrnice o národních emisních stropech,známá pod zkratkou NECD a číslem 2001/81, Česku vyloženě svědčí. Za posledních pět let jsme ani jednou nepřekročili individuální limity emisí oxidů dusíku, oxidu siřičitého, amoniaku a nemethanických těkavých organických sloučenin. Evropská agentura pro životní prostředí, která 10. 6. 2016 zveřejnila data za roky 2010-2014, má mnohem větší problém třeba s Dány, Němci nebo Rakušany. Asi jim raději ani nepřipomínat, že stávající limity se od roku 2020 a 2030 (v důsledku dohody Rady a Evropského parlamentu z 30. 6. 2016) ještě zpřísní.

Na právech cestujících EU pravidelně ukazuje, že myslí i na obyčejné lidi. Letos před prázdninami tomu nebylo jinak. Evropská komise 10. 6. 2016 uveřejnila nové “guidelines” pro ty, již cestují letadly a bojí se nečestného zacházení ze strany aerolinek.

Atraktivita evropského občanství klesá. V roce 2014 o něj zažádalo 890 tis. lidí, skoro o 100 tis. méně než o rok dříve. Nejvíce láká Maročany, Albánce a Turky. Ve které zemi ho získávají nejčastěji, najdete ve statistice Eurostatu z 13. 6. 2016. Stejně jako údaje o situaci u nás.

Nizozemský ministr financí a předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem se prý obává, že způsob, jakým Evropská komise uplatňuje Pakt stability a růstu, nemusí být zcela objektivní. Na půdě Evropského parlamentu 14. 6. 2016 jmenovitě zmínil Francii.

“Komise vypracuje soubor nástrojů na pomoc těm, kdo nejintenzivněji pracují s mladými lidmi, pro odhalování a potírání násilné radikalizace.” Toto a podobné opatření najdete ve sdělení týkajícím se boje proti radikalizaci (z 14. 6. 2016).

Soudní dvůr EU se postavil proti brexitu. 14. 6. 2016 vydal rozsudek (ve věci C-308/14) fakticky potvrzující diskriminační praxi Velké Británie vůči imigrantům, konkrétně v otázce rodinných přídavků.

Perličky z volného výběhu dostaly metál. Francouzské Pintade de l’Ardèche patří od 14. 6. 2016 spolu s dalšími sedmi produkty mezi chráněná zeměpisná označení.

Eurodohled nad Kosovem? Ještě minimálně dva roky. Rada 14. 6. 2016 schválila prodloužení mise EULEX do 14. 6. 2018 včetně rozpočtu 63,6 mil. eur. Až se vyčerpá, završí EU v Prištině druhou pětiletku.

Endokrinní disruptory jsou pro Evropskou komisi noční můra. Důkazem je i to, že předložení vědeckých kriterií pro jejich identifikaci doprovodila 15. 6. 2016 – i kvůliEvropskémuparlamentu – tisková zpráva ve všech úředních jazycích EU (což se v takových případech zdaleka neděje běžně). Z praktického hlediska budou mít ale nakonec největší význam dva legislativní texty týkající se pesticidů a biocidů, na které si vzpomenete, když budete chtít něco pohnojit a pak si umýt ruce.

V Česku je levno, zvlášť mléko, sýry a vajíčka. A kdo nevěří, ať se podívá do statistiky Eurostatu z 15. 6. 2016. Komu by zdejší cenová hladina byla málo, může se přestěhovat do Polska, Rumunska, Bulharska nebo na Litvu.

Evropská komise 15. 6. 2016 podruhé reportovala o pokroku při realizaci protiimigrační dohody EU s Tureckem. Odpověď je už v perexu: “(…) navzdory tomu, že se (…) podařilo dosáhnout dalšího pozitivního pokroku, zůstává tento pokrok křehký.” Nemluvě o situacivŘecku (konkrétní čísla zde).

Evropská centrální banka 16. 6. 2016 potvrdila, že chystá novou padesátieurovku. Představí ji 5. 7. 2016, k lidem se dostane na jaře 2017.

Aby byly penzijní systémy udržitelné, je třeba pro to něco udělat. V eurozóně jsou si toho vědomi od 16. 6. 2016.

Až poletíte s Iran Air, bacha, do čeho sedáte, protože některé stroje do EU nesmějí. Pravidelně aktualizovaný seznam všech aerolinek, které v Unii zrovna nemají na růžích ustláno, najdete zde. Zatím naposledy do něj Evropská komise sáhla 16. 6. 2016.

Gender se týká i rybářů. Evropský institut pro pohlavní rovnost 16. 6. 2016 uveřejnil návod, jak na mainstreaming této agendy v různých sektorech. Za přečtení rozhodně stojí.

Švédské kuličky jednou provždy bez koniny, slibují europoslanci, kteří se 16. 6. 2016 dohodli s Radou na kompromisu ohledně normy, jež by měla nahradit šestnáct směrnic a nařízení regulujících cestu jídla od (prvo)výrobce ke spotřebiteli.

Cín, tantal, wolfram a zlato už jen “zodpovědně”. Rada – za podpory Komise i Evropskéhoparlamentu – 16. 6. 2016 jednoznačně odmítla, aby firmy při jejich dobývání a importu spolupracovaly se zločinci.

Tři z pěti Evropanů netuší, že antibiotika na virózu nepomůžou. Odpovědný komisař Vytenis Andriukaitis se 16. 6. 2016 zděsil a řekl, že EU zjištění Eurostatu rozhodně nenechají chladnou.

Počet žadatelů o azyl v EU klesl na 287 100. Data uveřejněná 16. 6. 2016 ale pokrývají pouze letošní první kvartál, takže na žádné dalekosáhlé závěry to není, jakkoli je pravda, že oproti poslednímu čtvrtletí roku 2015 jde o 33% pokles.

Dejte si pozor na to, na kterém hrobě pláčete. Pokud vám vznikla finanční škoda a rozhodli jste se obrátit na soud, neplatí (tedy ne automaticky), že má jít o soud té země, kde se vám to stalo. Komplikované? Tak se začtěte do rozsudku Soudního dvora EU ve věci C-12/15 z 16. 6. 2016, třeba tomu porozumíte lépe.

Tištěné a elektronické knihy jedno jsou, domnívá se generální advokát Soudního dvora EU Maciej Szpunar ve stanovisku z 16. 6. 2016 ve věci C-174/15. Znamená to třeba, že z půjčování e-knih by mělo autorům “kapat” stejně jako knih klasických. Jsem zvědav na rozsudek.

Sankce proti Krymu a Sevastopolu potrvají minimálně do 23. 6. 2017. Rada o tom rozhodla 17. 6. 2016. Zakázáno je vše, na co si vzpomenete: evropské výletní lodě například nesmějí do krymských přístavů.

Žít zdravě musí být jednoduché. Právě v duchu věty “healthy choice should be the easy choice” formulovala Rada 17. 6. 2016 své závěry o “zlepšení potravinářských výrobků”. V praxi by to mělo znamenat, že spotřebitelé si budou vybírat jen ze zdravých a ještě zdravějších potravin.

Oddechněte si, phyllosticta citricarpa zůstává mimo EU. A s ní i černé tečky na citrusových plodech. 17. 6. 2016 o tom informoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

EU podpoří dopravní infrastrukturu v členských státech a dostane se i na Česko. Evropská komise 17. 6. 2016 zveřejnila seznam 195 dopravních projektů, na které z tzv. Nástroje pro propojení Evropy (CEF) vyčlenila 6,7 miliard eur. Češi byli podpořeni v 26 z 32 případů.

Rada bere globální oteplování vážně: přečtěte si její servilní závěry k pařížskéklimadohodě (ke které už existuje konkrétní návrh ratifikace na úrovni EU) a k tzv. oběhovémuhospodářství (obé z 20. 6. 2016).

Pokud máte děti, určitě znáte zkratku BPA. Hračkářské společnosti se často chlubí, že jejich výrobky bisfenol A neobsahují. Evropský úřad pro bezpečnost potravin 20. 6. 2016 oznámil, že BPA znovu posoudí. Přičemž už nyní je jasné, že benevolentnější vůči němu nebude.

Federica Mogheriniová 20. 6. 2016 sdělila světu, že “Barma je na křižovatce. S těmitozávěry Rady EU znovu potvrzuje pevné odhodlání doprovázet zemi na její cestě k demokracii a podporovat reformní úsilí tamější vlády.”

Omezit, odradit, zabránit. V tomto duchu se Rada 21. 6. 2016 dohodla na postoji k novým pravidlům proti vyhýbání se daňovým povinnostem. Uplatnit by se měly od ledna 2019. Evropská komise je vícenežspokojená.

Faktury můžete vystavovat, v jakém jazyce chcete, a pokud někdo tvrdí opak, Soudní dvůr EU mu to vysvětlí. Tak jak to učinil 21. 6. 2016 ve věci C-15/15.

Na vnějších hranicích Schengenu budeme kontrolovat všechny, pokud to půjde, souhlasil 21. 6. 2016 výbor Evropského parlamentu pro občanská práva, spravedlnost a vnitřní věci. Pokud to nepůjde, měly by mít členské státy možnost systematické kontroly omezit.

Emise skleníkových plynů v EU jsou nejnižší od roku 1990, informovala 21. 6. 2016 Evropská agentura pro životní prostředí.

Tip na prázdninový výlet: Evropská centrální banka má každou první sobotu v měsíci den otevřených dveří. Pokud se včas zaregistrujete, praví tiskovázpráva z 22. 6. 2016, spatříte Frankfurt nad Mohanem ze 27. patra.

EU čelí invazi jablek. Těch obyčejných i těch rajských. Jejich produkce dosáhla v roce 2015 takových hodnot (25 kg jablek a 35 kg rajčat na osobu), že broskve, jahody, mrkve i okurky se mohly jít zahrabat. Více ve zprávě Eurostatu z 22. 6. 2016.

K brexitu se den po hlasování (24. 6. 2016) vyjádřil každý, kdo měl ruce a nohy (a nejspíš i řadadalších). Zde proto jen odkazy na bezprostřední reakce nejdůležitějších europotentátů v pořadí, v jakém byly uveřejněny: DonaldTusk, MartinSchulz et al., JeanClaudeJuncker v jednom šiku s oběma předchozími a nizozemským premiérem a předsedou Rady Markem Ruttem, FedericaMogheriniová a last but not least JonathanHill (který rezignoval 25. 6. 2016). Odlesky následné debaty na půdě Evropského parlamentu najdete zde a zde. A nezapomínáme ani na projev JeanClaudaJunckera.

Děláme pro Romy hodně, nebo málo? Relevantní data pro srovnání naší situace se situací v ostatních členských státech najdete zde: Evropská komise 28. 6. 2016 přijala výroční zprávu o integraci Romů.

“Na červnovém zasedání jednali vedoucí představitelé EU o výsledku referenda ve Spojeném království. Přijali také závěry o migraci, vnějších vztazích a o zaměstnanosti, růstu a investicích.” Tak závěry Evropské rady uvádí tisková zpráva z 28. 6. 2016. Závěry si pročtete zde a nezapomeňte ani na výstupy z neformálníhozasedání o den později ve formátu 27 (tedy už bez Velké Británie).

Osm let starý tresčí plán dozná změn, dohodli se zástupci Rady a Evropského parlamentu 29. 6. 2016. Jakých a od kdy, najdete v kostce tady.

Muži inženýři, ženy učitelky. Jak na tom bylo terciární vzdělávání v EU v roce 2014, najdete ve zprávě Eurostatu z 29. 6. 2016. Pěkně podle států a genderu.

Rada a Evropský parlament se 30. 6. 2016 dohodly na revidovaných pravidlech pro lov hlubinných druhů ve vodách EU a Výboru pro rybolov ve středovýchodním Atlantiku. Co to znamená v praxi? Obecný zákaz rybolovu pomocí vlečných sítí pro lov při dně v hloubce větší než 800 metrů. A to zdaleka není všechno.

Tok peněz do Turecka neustal, jen už to není téma. Koho by to přesto zajímalo, má možnost zjistit co a jak v tiskovce Evropské komise z 30. 6. 2016. Do konce července 2016 by měli mít Osmani na účtech 2 mld. eur, tedy dvě třetiny toho, co jsme jim v letech 2016-2017 přislíbili.

Obchod se zbožím, které lze použít k mučení, by měl být obtížnější, protože Rada 30. 6. 2016 potvrdila dohodu s Evropským parlamentem.

Zaměstnanecké penzijní pojištění v Česku nemáme, ale revidovanou směrnici č. 2003/41, schválenou Radou 30. 6. 2016, bychom ignorovat neměli. Neboť implementovat se musívšechno, byť formálně. Jinak zaplatíme, jak se nám to v daném případě už jednou stalo.

Zatýkat a pomáhat. Podezřelí nebo obvinění ze spáchání trestného činu a všichni ti, kteří jsou předmětem evropského zatýkacího rozkazu, budou mít právo na právní pomoc. Výbor stálých zástupců (Coreper) 30. 6. 2016 stvrdil dohodu s Evropským parlamentem.

Evropská komise slibuje efektivnější řešení přeshraničních sporů rodičů o děti. Nová pravidla (revize nařízení známého jako Brusel IIa) prý budou přínosem, píše se v tiskovézprávě z 30. 6. 2016.

O evropské peníze se bát nemusíte. Evropská komise 30. 6. 2016 zveřejnila návrh rozpočtu EU pro rok 2017 o objemu 134,9 mld. eur (v platbách) s tím, že bude “zaměřený na priority”.

Feminizace migrace, genderová slepota, hypermaskulinita? Pokud nevíte, co si pod těmito termíny představit, pak vězte, že Evropský institut pro pohlavní rovnost 30. 6. 2016 spustil web s rozsáhlým genderovýmslovníčkem (s největším počtem hesel pochopitelně pod písmenem G).

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality