Květnový přehled dění v EU

15.06.2016
Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v květnu 2016 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

1. května 2016 vstoupila v platnost nová celní pravidla, která dle Evropské komise „zjednoduší život podnikům obchodujícím v Evropě a zajistí lepší ochranu spotřebitelů proti nelegálnímu a padělanému zboží”. Vážení přátelé, ano – nový celní kodex Unie (UCC) už byl potřeba.

Mezi žadateli o azyl registrovanými v roce 2015 v některém z členských států EU bylo podle dat Eurostatu uveřejněných 2. 5. 2016 na 90 tis. nezletilých bez doprovodu. Více než polovinu z nich tvořili Afghánci, pokud jde o pohlaví a věk, převažovali muži mezi 16 a 17 lety. Nejdůležitější je ale to, že zatímco v letech 2008-2013 se počet uvedených nezletilců pohyboval mezi 11 a 13 tis., v roce 2014 se takřka zdvojnásobil a v roce 2015 téměř zečtyřnásobil. Pokud si to nedovedete představit, zde je graf i další doplňující údaje.

Evropský institut pro rovnost pohlaví přišel 2. května 2016 se zjištěním, že zemím východního partnerství (Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina) dominují muži. Znáte to: dramaticky málo úřednic a ještě méně poslankyň. Čísla najdete v tiskové zprávě nebo v podrobné 140stránkové studii.

167 mil. slabozrakých, nevidomých, nedoslýchavých a neslyšících slaví. Rada a Evropský parlament se 3. května 2016 shodly na tom, jak v celé EU zajistit, aby jim weby a appky úřadů šly konečně na ruku. Obětována by měla být například myš. Ta počítačová, pochopitelně.

Zástupci EU 3. května 2016 podepsali s Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem dohodu o finančním mechanismu na období 2014–2021, v případě Islandu a Norska se zvláštními dodatky o dovozu ryb a „produktů rybolovu“. Dobrou zprávou pro všechny potenciální žadatele je tedy to, že norské a švýcarské fondy nekončí.

Emise CO2 ze spalování fosilních paliv v roce 2015: setrvalý stav. Přinejmenším v Česku, kde se oproti roku 2014 nepohnuly ani o desetinu procenta. V EU jako celku ale podle předběžné zprávy Eurostatu z 3. května 2016 vzrostly o 0,7 %, a to nebyly započítány emise ze spalování odpadu.

Evropská komise 3. května 2016 uveřejnila neveselou prognózu: hospodářský růst bude i letos nevýrazný, v EU jako celku dosáhne nanejvýš 1,8 %. A pokračuje: „Zpomalila totiž výkonnost klíčových obchodních partnerů a začíná slábnout působení některých faktorů, o které se ekonomika dosud opírala.“ Však si to přečtěte. Nebo se podívejte na shrnující video.

Crowdfunding = univerzální finanční náplast. Evropská komise 3. května 2016 slavnostně oznámila, že pokud se tento způsob financování dobře uchopí, může napomáhat zejména malým a středním podnikům. Žádné legislativní návrhy však Komise zatím předkládat nehodlá.

Proti palmovému oleji brojí už i EU. 3. května 2016 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin zprávu, že se jím (a nejen jím) bude dále zabývat. Pokud jste experti, určitě se zorientujete: největší problém je s GE, 3-MCPD a 2-MCPD. My laici si mezitím vystačíme s tím, že všeho moc škodí.

Malý krok pro Evropu, obrovský skok pro Kosovo. Evropská komise 4. května 2016 navrhla, aby jeho občané mohli do EU bez víz. Ano, je to kontroverzní, ale zdaleka ne tak jako analogický text předložený téhož dne a navrhující urychlené zrušení víz pro Turky.

Belgie znovu dostane transfúzi z globalizačního fondu, tentokrát 1,8 mil. eur. Podle zprávy z 4. 5. 2016 krvácejí společnosti Carwall, Caterpillar Belgium a Doosan. A zdaleka v tom nejsou samy. V Řecku potřebují pomoc zaměstnanci supermarketů a bezprizorní mládežníci, ve Francii zase řidiči kamionů. Europoslanci pro ně připravili balíčky s 6,5 a 5,2 mil. eur. Vše ještě musí schválit ministři v Radě.

Pětina lidí v EU umírá na mrtvici nebo infarkt. A v Česku je to ještě více, jak vyplývá z dat Eurostatu uveřejněných 4. května 2016. Důvod je prostý: lepší skóre v mrtvicích nám kazí rostoucí počet infarktových stavů (přitom velké části úmrtí by se údajně dalo zabránit).

Tabáková směrnice č. 2014/40 je platná. A s ní mimo jiné zavedení standardizovaných cigaretových krabiček, zákaz mentolek a zvláštní režim pro e-cigarety. Přečtěte si rozsudek Soudního dvora EU z 4. května 2016 (ve věcech C-358/14, C-477/14 a C-547/14).

Pětiseteurovky v roce 2018 skončí. Přesněji: Evropská centrální banka se je 4. května 2016 rozhodla dále netisknout. Hlavní důvodem je to, že by “mohly usnadňovat nedovolené aktivity”.

Věděli jste, že kromě institucí má EU i specializované agentury? Pokud ne, podívejte se na tohle krátké video uveřejněné u příležitosti letošního Dne Evropy (9. května 2016). Zjistíte, co všechno EU řeší.

Občané nemohou překreslovat mapu, rozhodl den pod Dni Evropy ve věci T-529/13 Tribunál EU. Konstatoval, že občanská iniciativa, která má „podporovat harmonický vývoj zeměpisných oblastí obývaných národnostními menšinami“, je nepřípustná, protože předpokládá „vymezení regionů, které by měly těžit z unijní politiky soudržnosti, aniž by bylo respektováno vnitrostátní správní dělení členských států“. Příjemné překvapení, musím říct.

Plénum Evropského parlamentu 11. května 2016 schválilo změny způsobu práce Europolu. Od května 2017 se tedy bude v EU zabývat i terorismem, propagandou a kyberzločinem.

Soudní dvůr EU od 11. května 2016 svou první appku. Jmenuje se CVRIA. Androidi mohou stahovat na Google Play, milovníci jablek v App Storu.

Rada 12. května 2016 přijala doporučení týkající se pokračování kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru. Výsledek? Doporučení týkající se ukončení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru. Přečíst si můžete i tiskovku Evropské komise nebo Evropského parlamentu.

Rada se 12. května 2016 shodla na tom, co chce prosazovat na 3. konferenci OSN o bydlení a udržitelném rozvoji měst HABITAT III. Města budou inkluzivní, bezpečná, zelená, odolná, prosperující, inovativní a dobře ovládaná (přesně v tomto pořadí). Údajně už za 14 let.

Evropská komise se prý nezasazuje o kvalitu spermatu, ale podporuje časný nástup puberty (protože nezveřejnila vědecká kritéria pro definování endokrinních disruptorů) a hned je oheň na střeše. Dokonce takový, že předseda Evropského parlamentu 12. května 2016 obdržel návrh na vyslovení nedůvěry Komisi. Když si ovšem porovnáte, kolik poslanců může takový návrh předložit (1/10) a kolik jich s ním musí souhlasit (2/3), je vám jasné, že z takového ohně požár být nemůže. Zvláště když si to 16 předkladatelů nakonec rozmyslí.

Minimálně čtyřměsíční neplacená rodičovská dovolená pro matky i otce bez ohledu na to, kde a jak v EU pracují. Přesně tak to od 12. května 2016 chce Evropský parlament zklamaný dosavadní implementací směrnice č. 2010/18. Optimální by podle europoslanců ovšem bylo, pokud by garantovaná rodičovská trvala ještě o dva měsíce déle a otcové by povinně zastávali přinejmenším čtrnáct dní.

Plénum Evropského parlamentu 12. května 2016 podpořilo návrh směrnice, jež by měla nadnárodní společnosti s výnosy ve výši 750 mil. eur a více přimět k tomu, aby se nevyhýbaly daňovým povinnostem a odváděly daně v zemi, v níž vytvářejí zisky. Rada to 25. května 2016 přivítala. První reporty bude třeba odevzdat již za rok 2016.

Dokud Čína nesplní všechna kritéria, aby byla považována za tržní ekonomiku podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO), měla by EU dovozy z této země posuzovat jako „nestandardní“. A tedy potenciálně dumpingové. Tak se vyjádřil Evropský parlament 12. května 2016. Otázkou ovšem je, co se stane po 11. prosinci 2016, kdy by měla svůj vztah k Číně přehodnotit samotná WTO.

Rubens pojede do Verony. A s ním i díla dalších autorů, jež kdosi zcizil a odvezl do Oděsy. Eurojust, který o tom 13. května 2016 reportoval, tvrdí, že skončila půlroční hra, v níž bylo v sázce na 17 mil. eur.

V Česku nám mezi lety 2000 a 2014 vzrostl počet dětí do tří let, a to o celou o pětinu. Prakticky je ale neposíláme do jeslí. Bohužel, tvrdí EU. Více ve zprávě Eurostatu z 13. května 2016.

Evropská komise 13. května 2016 navrhla lepší ochranu pracovníků před chemickými látkami způsobujícími rakovinu. V praxi to znamená, že zpřísníme směrnici č. 2004/37 o karcinogenech a mutagenech, čímž v příštích 50 letech zachráníme 100 tis. životů.

Program MEDIA má 25, a tak se slavilo a bilancovalo. Stylově na filmovém festivalu v Cannes, k němuž Evropská komise 13. května 2016 nechala sepsat rozsáhlou tiskovou zprávu.

Rada 17. května 2016 odmávala nová pravidla pro zvýšení bezpečnosti síťových a informačních systémů. Experti novou směrnici znají pod zkratkou NIS.

Nevím, zda Nizozemci znají Ivana Mládka, ale tamější předsednictví se 17. května 2016 výrazně přiblížilo k tomu, aby vytvořilo pandán k jeho legendárnímu songu o zkratkách: u příležitosti IDAHOT podpořili LGBTI.

Pravidla pro trhy s cennými papíry (aka MiFID a MiFIR) se o rok odkládají, potvrdila Rada 18. května 2015. Použijí se tedy od 3. ledna 2018.

Členské státy od Evropské komise 18. května 2016 obdržely tzv. country-specific recommendations. Česko by mělo „zudržitelnit“ veřejné finance, snížit regulační a administrativní překážky pro investice, zvýšit dostupnost e-governmentu, bojovat proti korupci, zlepšit zadávání veřejných zakázek, posílit spolupráci mezi akademiky a podniky, zvýšit atraktivitu učitelského povolání, zavést inkluzi ve školách a usnadnit ženám vstup na trh práce.

Letos je to 10 let, co EU uplatňuje (stále přísnější) sankce vůči KLDR. A na unijním blacklistu je od 19. května 66 fyzických a 42 právnických osob. Doufejme, že nikdo důležitý nechybí.

Ženy na sex, muži na práci. Tak by mohlo znít shrnutí první zprávy o pokroku v oblasti boje proti obchodování s lidmi, kterou Evropská komise uveřejnila 19. května 2016. A tendence? Nárůst počtu obchodovaných dětí, zdravotně postižených a Romů a častější využívání internetu a nových technologií.

Evropská investiční banka opět sáhla do Junckerova balíku známého i pod názvem jako Evropský fond pro strategické investice. K 19. května 2016 podpořila 64 projektů za více než 100 mld. eur. Zaangažováno je na nich 26 z 28 členských států. Slováci se už například připravují na proplacení části nákladů na stavbu dálnice.

„Women deliver“, znělo 19. května 2016 Kodaní, kde se konala stejnojmenná konference. Aby toho ale ženy z Afriky, Blízkého východu a Asie byly schopny, je podle Evropské komise potřeba peněz. Proto komisař Neven Mimica oznámil, že UNICEF a další spřízněné organizace dostanou 19 mil. eur.

Evropská komise se 19. května 2016 pokusila vyjasnit rozsah působnosti pravidel státní podpory v EU s cílem usnadnit veřejné investice. Pokud bych měl z uplynulého měsíce něco označit za povinnou četbu, pak tento dokument.

Bez účinné záchranné brzdy nám liberalizace vízové politiky víc vezme než dá. Na tom se shodli 20. května 2016 ministři vnitra, kteří se na půdě Rady shodli na pozici, jak revidovat stávající nařízení č. 539/2001. Teď je řada na europoslancech.

O lécích první poslední. Alespoň o těch, jež podléhají hodnocení unijní agenturou EMA. Od 20. května 2016 mají stakeholdeři k dispozici podrobného průvodce, co EMA hodnotí, kdy, proč a jak.

Unie není a nebude bezpečný přístav. Přinejmenším pro zločince. EU si 23. května 2016 poprvé připomněla Den proti beztrestnosti genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Vzpomínáte na finanční krizi, která vypukla v září 2008? Tak vězte, že Evropská komise 23. května 2016 předložila návrh konkrétních kritérií majících zajistit, aby problémy bank nemuseli zahlazovat daňoví poplatníci.

Podíl železnice na nákladní dopravě v EU poklesl, protože vlaky jezdí pomalu (na mnoha mezinárodních tratích jen 18 km/h). Evropský účetní dvůr musel 24. května 2016 přiznat, že cíl přesunout přepravu zboží ze silnice na železnici má své limity a „další financování samo o sobě tento problém nevyřeší“.

Rubikova kostka není trojrozměrné puzzle, takže se bude muset obejít bez ochranné známky. Zatím jde jen o stanovisko generálního advokáta Macieje Szpunara ve věci C-30/15 P (z 24. 5. 2016).

Vracení zboží za hubičku a konec geoblockingu: brzy ve vašem počítači, tabletu a mobilu. Teď Evropský parlament a Radu projednávají nadějné návrhy Komise, představené 25. května 2016. „Light verze“ zákazu geoblockingu (obsažená v jiném textu) Radou den na to prošla bez sebemenších problémů.

Patříte mezi energetické chudáky? Jestli ano, tak vězte, že europoslanci jsou od 26. května 2016 na vaší straně. Chtějí, abyste se co nejsnáze a s co nejnižšími náklady dostali k co nejlevnější energii a nemuseli se rozhodovat, zda si večer dáte jídlo, nebo si rozsvítíte.

Eurostat 27. květnu 2016 reportoval, jak jsme na tom s cenou elektřiny a plynu. Výsledek? Plyn je v Česku navzdory loňskému mírnému snížení cen v EU jako celku relativně drahý, ale naštěstí málo zatížený daněmi a dalšími poplatky. Pokud jde o elektřinu, máme se v dobrém slova smyslu průměrně.

Vědecké publikace podpořené z veřejných peněz budou od roku 2020 přístupné všem. Rada, která tento záměr 27. května 2016 podpořila, si od toho mnohé slibuje.

Evropská komise 30. května 2016 přijalanová pravidla pro výběr poradních skupin odborníků, které jí poskytují externí odborné znalosti a pomáhají získávat informace pro tvorbu politik”.

Evropská investiční banka 30. května 2016 půjčila ČSOB Leasing 62 mil. eur na investice do malých a středních podniků v Česku. Už pošesté.

Evropská města se mohou vyjádřit k tvorbě politik EU. Pokud chcete vědět víc, hledejte pojmy jako „Urban Agenda“ nebo „Amsterodam Pact“, popřípadě se podívejte na web Evropské investiční banky nebo se seznamte s nově uveřejněnými daty Eurostatu.

Transatlantické obchodní a investiční partnerství s USA (TTIP) Unie ještě zdaleka nauzavřela, a už se pouští do dalšího. Pravda, výrazně jednoduššího. Evropská komise 30. května 2016 oznámila, že v červnu zahájí jednání s Mexikem.

Zákaz nošení islámského šátku v zaměstnání může být přípustný. Generální advokátka Soudního dvora EU své stanovisko ve věci C-157/15 vyargumentovala 31. května 2016.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality