Dubnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 16. 5. 2016, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v dubnu 2016 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Pojišťovny mohou od 2. 4. 2016 investovat do evropských infrastrukturních projektů. Klíčová slova pro fajnšmekry: Solvency II, Unie kapitálových trhů, Investiční plán pro Evropu (Junckerův balík) a nařízení Komise č. 2015/35.

Víte, na čem vlastně kromě transferu penězse EU dohodla s Tureckem? Řadě lidí to pořád není jasné, a tak Evropská komise 4. 4. 2016 a 20. 4. 2016 uveřejnila rozsáhlý materiál s (vlastními) otázkami a (očekávatelnými) odpověďmi. Jde o dokument, který rozhodně stojí za přečtení.

Jaderná energie nemá v Bruselu na růžích ustláno. O to překvapivější byla tiskovka Evropské komise z 4. 4. 2016 věnující se trendům v zabezpečení existujících elektráren. A nejen toho. Vše podstatné hledejte pod zkratkou PINC neboli Nuclear Illustrative Programme of the Commission.

Trh s drogami má na společnost závažný dopad. To je mi ale novina! Je ale pravda, že zpráva, kterou 5. 4. 2016 zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) a Europol obsahuje kromě řady interaktivních map i konkrétní data. A ta skutečně moc povzbudivá nejsou.

Evropský zatykač ano, ale… Soudní dvůr EU 5. 4. 2016 rozhodl (ve věcech C-404/15 a C-659/15), že “musí být odložen, je-li dáno skutečné nebezpečí nelidského nebo ponižujícího zacházení vzhledem k podmínkám, za nichž má být dotyčná osoba omezena na své svobodě v členském státě, ve kterém byl zatýkací rozkaz vydán”. V daných případech šlo o Maďarsko a Rumunsko.

Afghánistán, Arménie, Gruzie, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Niger, Nigérie, Středoafrická republika, Kolumbie, Demokratická republika Kongo, Džibutsko, Ekvádor, Egypt, Salvador, Etiopie, Guatemala, Honduras, Indie, Írán, Irák, Keňa, Libanon, Libye, Madagaskar, Mali, Mauritánie, Myanmar, Pákistán, okupované palestinské území, Filipíny, Somálsko, Jihosúdánská republika, Súdán, Syrská arabská republika, Tanzanie, Burundi, Rwanda, Uganda, Ukrajina a Jemen. To je kompletní výčet 42 zemí, do kterých by mělo letos sumárně přitéct 53 mil. eur na vzdělávací projekty pro více než 2 mil. dětí. Evropská komise v tiskové zprávě z 5. 4. 2016 tvrdí, že oproti loňsku jde čtyřnásobnou sumu.

Spalovací motory určené pro nesilniční pojízdné stroje budou muset od roku 2018 méně čoudit. Dohodla se na tom 6. 4. 2016 předběžně Rada s Evropským parlamentem.

Tuňák obecný bude. Nizozemské předsednictví dosáhlo 6. 4. 2016 dohody s Evropským parlamentem na plánu obnovy jeho populace ve východním Atlantiku a Středozemním moři.

Evropská komise 6. 4. 2015 přišla s další várkou iniciativ majících vylepšit skóre EU v boji s migrační krizí. A tak navrhla nahradit ruční razítkování cestovních dokladů občanů třetích zemí s krátkodobým pobytem v Schengenu, které je “zdlouhavé”, entry-exit systémem interoperabilních samoobslužných systémů a elektronických bran, který by měl evidovat jméno, druh cestovního dokladu, biometrické údaje (čtyři otisky prstů a fotografie) a datum a místo vstupu a výstupu. Komu by to jako mě bylo málo, ten nechť se podívá na sdělení o “silnějších a inteligentnějších” informačních systémech pro ochranu hranic a bezpečnost nebo se začte do “variant, jak reformovat společný evropský azylový systém a vytvořit bezpečné a legální cesty do Evropy”.

Podle generálního advokáta Melchiora Watheleta poskytnutí linku na web, který neoprávněně publikoval fotografie, nepředstavuje porušení autorského práva, protože motivace člověka, který odkaz poskytl, a skutečnost, že tato osoba o neoprávněném publikování věděla nebo měla vědět, nejsou relevantní. Jsem opravdu zvědav, jaká bouře na pirátském moři se zvedne, až tento názor (ze 7. 4. 2016) bude – jak říkala Máňa v legendárním českém filmu – “směroplatný”.

Evropská komise 11. 4. 2016 uveřejnila tzv. srovnávací přehled EU o soudnictví 2016, kterému zainteresovaní neřeknou jinak než EU Justice Scoreboard 2016. Česko na tom kupodivu není tak zle, jak si nejspíš myslíte. Musíte ale vytknout před závorku výsledky Eurobarometrů, které zjišťovaly vnímání nezávislosti našich soudů.

Zajímá vás, které Íránce nechce EU minimálně do 13. 4. 2017 ani vidět? Podívejte se na rozhodnutí Rady z 11. 4. 2016.

Mléko, ovoce a zelenina do škol mají definitivně zelenou. Rada projekt s ročním rozpočtem 250 mil. eur schválila 11. 4. 2016. V inovovaném aranžmá (mléko dosud bylo řešeno samostatně) bude fungovat od srpna 2017. Proti bylo Maďarsko a Nizozemsko, Velká Británie se zdržela.

Evropská komise 12. 4. 2016 navrhla, aby všechny nadnárodní společnosti působící v EU, jejichž celosvětové příjmy přesahují 750 mil. eur ročně, zveřejňovaly informace o tom, ve které zemi (lhostejno, zda v EU nebo mimo ni) vytvářejí zisky a platí daně. Technicky by mělo jít o revizi směrnice č. 2013/34. Pokud chcete vědět více, sledujte hashtagy #taxparency či #cbcr. Vězte ale, že Evropský parlament už je pro teď.

Evropský parlament 12. 4. 2016 svým nelegislativním usnesením nepřekvapil. Odpovědí na uprchlickou krizi musí být “více Evropy” včetně centralizovaného azylového systému nahrazujícího stávající “Dublin”. Nevím proč, ale dosavadní angažmá EU, jejž Evropská komise tentýž den opatřila – kromě nemastné neslané zprávy o Řecku – také nepříliš lichotivými čísly o nefungování systému kvót, mi spíše říká, že tentokrát bychom měli dopřát sluchu těch 206 nešťastníků, kteří v Evropském parlamentu hlasovali proti.

Europoslancům leží v žaludku kromě řady jiných věcí i herbicid glyfosát. A to tak, že se 13. 4. 2016 rozhodli omezit jeho používání. Respektive nezávazně navrhli, aby se tak stalo.

Evropská komise 13. 4. 2016 zveřejnila průběžnou zprávu o státní podpoře zaměřené na zajištění kapacitních mechanismů k výrobě elektřiny a potažmo spolehlivých dodávek proudu. Česka se sice explicitně netýká, přesto bychom měli vědět, s čím má Komise problém. Abychom v budoucnu nenarazili. Stakeholdeři se mohou k dokumentu vyjádřit do 6. 7. 2016 v rámci veřejné konzultace.

1 793 710 eur z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci na rekvalifikaci 500 zaměstnanců Volva a jeho dodavatelů. Stop. Hlasování: 585 pro, 82 proti, 7 se zdrželo. Stop. Evropský parlament, 13. 4. 2016. Stop.

Evropská agentura pro životní prostředí 14. 4. 2016 i přes „dieselgate“ reportovala, že nové automobily prodávané v EU jsou stále úspornější a průměrné emise CO2 na kilometr byly v roce 2015 o 8 % nižší než oficiální cíl.

Ministři dopravy členských států EU 14. 4. 2016 podepsali Amsterodamskou deklaraci o spolupráci v oblasti propojeného a automatizovaného řízení a při té příležitosti se povozili v autech bez řidičů. Takhle to vypadalo.

Řadový komisař je míň než předseda Evropské komise. Soudní dvůr EU 14. 4. 2016 ve věci C-394/15 potvrdil “nepřípustnost žaloby podané bývalým komisařem Johnem Dallim ve vztahu k jeho rezignaci, kterou údajně požadoval bývalý předseda Komise Barroso”.

Inflace v EU = čistá nula. V březnu 2016 (podle dat Eurostatu z 14. 4. 2016) činila 0,0 %, což je oproti únoru 2016 nárůst o 0,1 procentního bodu.

V Česku bylo v roce 2015 5,2 % lidí, kteří nebyli s to splácet své závazky a/nebo čelit nečekaným výdajům a/nebo jet na týden na dovolenou a/nebo dovolit si každý druhý den jídlo zahrnující maso ryby nebo vegetariánský ekvivalent a/nebo zajistit si adekvátní vytápění bytu a/nebo si pořídit zboží dlouhodobé spotřeby, jako je pračka, televize, telefon či auto. Unijní průměr činil 8,2 %, ten visegrádský byl ještě horší. Tak pravil Eurostat 14. 4. 2016.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin nevěří siřičitanům používaných při lahvování vína, byť k tomu nemá žádný konkrétní důvod. A tak 14. 4. 2016 oznámil, že by během pěti let měly vzniknout studie odhalující, jak že to s nimi vlastně je.

Eurodac 15. 4. 2016 informoval, že deset dní předtím upgradoval své úložiště a může nově obsáhnout 5,5 mil. záznamů o otiscích prstů (a brzy si chce sáhnout na 7 mil.). Důvodem je samozřejmě masivní migrační vlna, se kterou se EU potýká od loňského léta.

Katalog nárokových práv bude za dva roky rozšířen (mimo jiné) o právo být zapomenut, schválil 15. 4. 2016, týden po Radě, Evropský parlament. Zatím jen na internetu, což ale pro začátek určitě stačí, neboť je pořád – jak říkají Slováci – “otázne”, co všechno to způsobí. Evropská komise ale slaví. I proto, že tentýž den jí europoslanci podpořili v další z letitých bitev – o směrnici týkající se užívání údajů jmenné evidence cestujících (letadly, primárně z/do EU), která je známější pod zkratkou PNR. I zde se uplatní dvouletá implementační lhůta.

Evropská komise a Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci 15. 4. 2016 zahájila dvouletou celoevropskou kampaň nazvanou Zdravé pracoviště pro všechny věkové skupiny, která se zaměřuje na otázky udržitelné práce a zdraví a bezpečnosti na pracovišti a “je připomínkou toho, že problémům starších pracovníků se za nějaký čas nevyhnou ani dnešní mladí”.

Dohoda o otevření železničního trhu v EU je přes to, že si na její implementaci ještě počkáme, z kategorie těch, za které si bruselské instituce skutečně zasluhují pochvalu. Nizozemské předsednictví a Evropský parlament jí dosáhly 19. 4. 2016. Byl to vůbec dobrý den: Evropská komise zase předložila plány, jak napomoci digitalizaci evropského průmyslu.

Jestli si chcete zasadit údaje o deficitu státního rozpočtu a vládním dluhu, často prezentované ministrem financí Andrejem Babišem, do kontextu EU, podívejte se na statistiku Eurostatu uveřejněnou 20. 4. 2016. Najdete v ní data za roky 2012-2015. A vůbec nejsou nezajímavá.

Pro internet na internet, dalo by se lapidárně shrnout jedno z doporučení studie Výboru regionů prezentované 20. 4. 2016, aby se pro zavádění vysokorychlostního internetu na venkově využívalo crowdfundingu. Proč ne. I tohle může být cesta.

Evropská komise 20. 4. 2016 zveřejnila předběžné stanovisko, že Google zneužívá dominantního postavení systému Android, protože omezuje výrobce zařízení i operátory. Uvidíme, jak se bude případ 40099 vyvíjet (nejsou definovány žádné lhůty), ale tak trochu mi to připomíná někdejší tažení proti Microsoftu a jeho Windows, které skončilo pokutou v řádu stovek milionů eur.

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh se 20. 4. 2016 zabýval návrhem zprávy k revizi směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní. Sama konzervativní zpravodajka Vicky Fordová předložila 86 pozměňovacích návrhů.

Pokud vás zajímají důvody ne zrovna levné elektřiny v Česku, mrkněte na poslední statistiku Eurostatu z 22. 4. 2016 týkající se výběru envirodaní v EU. Právě u nás jich sosáme nejvíce z energií (92,6 %). Hůř (nebo líp, jak chcete) je na tom už jen Litva (93,8 %).

“Made in China” pořád nemá zvuk. Z dat uveřejněných 25. 4. 2016 vyplývá, že v roce 2015 z této země pocházelo 62 % oznámených nebezpečných výrobků; zpravidla šlo o hračky a oblečení. Třeba se to ale zásadně změní v červnu, kdy Čínu navštíví komisařka Věra Jourová a bude se svými protějšky o otázce bezpečnosti výrobků jednat.

Ve dnech 25.-29. 4. 2016 se uskutečnilo 13. kolo jednání o TTIP, tedy o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství. Když se podíváte na stručnou tiskovou zprávu, máte chuť dát zapravdu Greenpeace. Pak si ale uvědomíte, že když je něco nadmíru transparentní, tak to vede k tomu, že se nakonec nevyjedná nic, a tu myšlenku zaženete.

EU si kdysi vytyčila cíl 75% zaměstnanosti ve věkové skupině 20-64 let, a to do roku 2020. Ze statistiky prezentované 26. 4. 2016 vyplývá, že třeba u nás jsme od cíle už jen 0,2 procentního bodu.

“My máme vliv na Arktidu a Arktida má vliv na nás.” Těmito slovy okomentoval 27. 4. 2016 Karmenu Vella, komisař EU pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybářství, novou integrovanou politiku EU pro Arktidu sestávající z 39 opatření, zameřených na 4 mil. lidí, kteří tam žijí, a na klimatickou změnu.

Soudní dvůr EU 28. 4. 2016 prohlásil (ve věcech C-191/14 a C-192/14) maximální roční počet bezplatných povolenek na emise skleníkových plynů, který Evropská komise stanovila pro období 2013-2020, za neplatný a dal jí deset měsíců na to, aby stanovila nový počet s tím, že dříve přidělené povolenky nelze zpochybnit.

Je to černé na bílém: plénum Evropského parlamentu 28. 4. 2016 přijalo rozsáhlé usnesení o pracovnicích v domácnosti a pečovatelkách v EU a uznalo, že jimi vykonávaná práce je práce. A proto by měla být – v rámci boje proti práci načerno a sociálnímu vyloučení – legalizována.

Výbor stálých zástupců a.k.a. Coreper 28. 4. 2016 podpořil vznik programu na podporu strukturálních reforem zaměřeného na pomoc členským státům. Peníze by měly být k dispozici výhradně na požádání. V příslušné obálce by mělo v letech 2017-2020 být 142,8 mil. eur, a to pro celou EU.

Nezaměstnanost v ČR (4,1 %) je nejnižší z celé EU. Podle dat Eurostatu z 29. 4. 2016 jsme v březnu konečně dohnali a o jednu desetinu procenta) předehnali dosud nedostižné Německo. Takoví Řekové (24,4 %), Španělé (20,4 %) nebo Chorvati (14,9 %) nám mohou jen závidět. A nejlepší na tom všem je, že relativně malé problémy máme i s nezaměstnaností mladých (9,8 %) nebo s nezaměstnaností v regionech (NUTS 2).

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality