Výběrová řízení do institucí EU

V rámci evropských institucí platí relativně striktní pravidla, která se týkají jak výběrových řízení a přijímání nových úředníků, tak povyšování úředníků stávajících. Obecně lze výběrové řízení EPSO rozdělit na písemnou část (testy EPSO), testování schopností v hodnotícím středisku (Assessment Centre), umístění na rezervní seznam, kde jsou uvedena jména úspěšných kandidátů, kteří prošli EPSO testy, a následný osobní pohovor.

Ten probíhá již s konkrétní institucí, která má o uchazeče zájem. ČR může kandidáty podpořit již v těchto fázích, a to vytvořením systematické podpory a přípravy na EPSO testy. V následné fázi může ČR kandidátům pomoci se zjišťováním informací o volných služebních pozicích v rámci institucí EU pro uchazeče na rezervním seznamu, kteří o podporu projeví zájem, a pomoci jim tak nalézt vhodné služební místo.

Vyhlašována budou výběrová řízení na pozice specialistů, kterých je v institucích EU nedostatek (např. asistenti v jazykové oblasti, auditoři, právní a jazykoví znalci pro Soudní dvůr). Do výběrových řízení na pozici specialisty se hlásí uchazeči bez dalšího, není třeba se kvalifikovat úspěšným absolvováním konkurzu všeobecného. Tato výběrová řízení doporučujeme zvláštní pozornosti všech, kdo mají požadovanou specializaci, jelikož počet zájemců je nižší než ve všeobecných konkurzech a vybraní specialisté bývají zařazeni zpravidla do vyšší platové třídy, než je AD 5.

Práce v institucích EU 2016 – výběrová řízení na auditory

Evropská unie se skládá z 28 členských států a slouží více než půl miliardě obyvatel. Její roční rozpočet přesahuje 140 miliard eur. Tyto finanční prostředky musí být řádně spravovány a zaúčtovány ku prospěchu všech občanů EU. Aby tomu tak bylo, pomáhají zajistit interní a externí auditoři EU.

Hledáme mladé odborníky (třída AD 5)i zkušenější odborníky (třída AD 7), kteří chtějí pracovat jako auditoři Evropské komise(buď v Útvaru interního auditu (IAS), nebo na auditních útvarech či odděleních provozních generálních ředitelství) v Bruselu či jako externí auditoři u Evropského účetního dvora v Lucemburku.

Pokud máte zájem o kariéru v oblasti auditu v mezinárodním veřejném sektoru, mají vám orgány EU co nabídnout. Můžete očekávat výjimečné příležitosti k profesnímu rozvoji i osobnímu růstu. Pracovat pro EU znamená pracovat s vysoce kvalifikovanými kolegy z celé Evropy v multikulturním, mnohojazyčném a stimulujícím prostředí.

K účasti ve výběrovém řízení budete potřebovat vysokoškolský diplom v oblasti auditu, účetnictví, financí, podnikového řízení nebo informatiky. U mladých odborníků se předchozí profesní zkušenosti v oblasti auditu nevyžadují, jsou nicméně výhodou. Kromě toho je nutno dobře ovládat dva evropské jazyky (váš hlavní jazyk a buď angličtinu, francouzštinu, nebo němčinu) a musíte být občanem EU.

Budete-li mezi úspěšnými uchazeči tohoto výběrového řízení, můžete očekávat, že vám bude nabídnuto zaměstnání v Bruselu nebo v Lucemburku. Během práce můžete být také požádáni, abyste prováděli audity v různých zemích EU i ve třetích zemích.

Orientační základní nástupní plat (na základě 40hodinového pracovního týdne) činí 4 384 eur/měsíc pro platovou třídu AD 5 a 5 612 eur/měsíc pro platovou třídu AD 7. Evropské instituce mají svůj vlastní systém sociálního zabezpečení a důchodový systém.

Přihlášku můžete podat od 12. května do 14. června 2016 do 12:00 hodin (poledne bruselského času).

Více informací a úplnou dokumentaci týkající se profilů a výběrových řízení najdete na adrese: jobs.eu-careers.eu.

Odkaz: EPSO/AD/322/16 – administrátoři v oblasti auditu (AD 5/AD 7)

Další informace o práci auditora u orgánů EU:
Útvar interního auditu (IAS): http://ec.europa.eu/dgs/internal_audit
Evropský účetní dvůr: http://www.eca.europa.eu/cs/Pages/ecadefault.aspx

Autor: Euroskop, Ministerstvo zahraničních věcí

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality