Cesta k brexitu: Výběr hlavních událostí


Euroskop, čtk, 2. 2. 2017

Co všechno se dosud seběhlo kolem chystaného britského odchodu z Evropské unie? Přinášíme výběr hlavních událostí kolem brexitu.

23. ledna 2013 – Britský premiér David Cameron slíbil, že v případě zvolení své strany po parlamentních volbách v roce 2015 vyhlásí referendum o setrvání země v EU. Konzervativci ve volbách zvítězili.

22. února 2016 – Cameron v parlamentu oznámil termín referenda – 24. června 2016.

24. června 2016 – V referendu zvítězili odpůrci členství v unii poměrem hlasů 51,9 ku 48,1 procenta. Volební účast činila 72,2 procenta. Zastánci brexitu zvítězili podle analýz britských televizních stanic zvláště na venkově a v menších městech.

– Cameron reagoval na výsledky oznámením, že na podzim odstoupí. Řekl také, že vyjednávání o odchodu z EU by měl s Bruselem vést až jeho nástupce. Představitelé EU ale Camerona vyzvali, aby rozhovory o odchodu Británie z unie zahájil co nejdříve.

– Skotští představitelé dali najevo, že budou usilovat o nové referendum o nezávislosti na Británii, které by jim umožnilo opětovné přistoupení k EU. Ze Severního Irska se začaly ozývat hlasy volající po sjednocení s Irskou republikou.

– Nacionalistické a protiimigrační strany v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku, Francii a dalších zemích vyzvaly k referendům o členství v unii.

25. června 2016 – Britové začali podepisovat internetovou petici, žádající nové referendum o členství v EU. Poukazovali na účast a těsný výsledek. Petici s podpisy 4,1 milionu lidí vláda 9. července odmítla.

30. června 2016 – Jeden z nejhlasitějších zastánců odchodu z EU Boris Johnson se překvapivě rozhodl neucházet se o úřad premiéra.

4. července 2016 – Předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage oznámil rezignaci na funkci v čele strany. Dosáhl prý totiž svého životního cíle, odchodu Británie z EU.

13. července 2016 – Do čela vlády nastoupila Theresa Mayová, která je po Margaret Thatcherové druhou ženou v této funkci v dějinách Británie.

20. července 2016 – Británie informovala EU, že se vzdává svého plánovaného předsednictví Evropské unie ve druhé polovině roku 2017.

2. října 2016 – Mayová uvedla pro stanici BBC, že Británie použije článku 50 unijní smlouvy ohledně vystoupení z Evropské unie do konce března 2017.

6. prosince 2016 – Někdejší eurokomisař Michel Barnier, který je šéfem vyjednávacího týmu Evropské komise, uvedl, že dohoda mezi EU a Británií by mohla být hotova v říjnu 2018 v případě, že Londýn skutečně svůj záměr z bloku vystoupit oznámí do konce března 2017.

16. ledna 2017 – Zvolený americký prezident Donald Trump komentoval rozhodnutí Britů opustit EU: „Lidé a státy chtějí svou vlastní identitu a Spojené království chce rovněž svou identitu… Nakonec se ukáže, že brexit je velká věc.“

17. ledna 2017 – Mayová v projevu o dalším postupu, který povede k odchodu země z unie, prohlásila, že chce úplně oddělení od EU, tedy takzvaný tvrdý brexit.

24. ledna 2017 – Britský nejvyšší soud rozhodl, že vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z EU souhlas parlamentu.

26. ledna 2017 – Britská vláda představila v parlamentu návrh zákona ke spuštění brexitu.

1. února 2017 – Parlament v prvním čtení podpořil návrh zákona o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, který umožňuje zahájit jednání o odchodu Británie z EU. Vládní konzervativci se spojili s opozičními labouristy a pro návrh hlasovalo 498 poslanců, proti jich bylo 114.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality