Mise EU v Africe – více bezpečnosti, méně uprchlíků


Tereza Chlebounová, Euroskop, 10. 5. 2017

Po uzavření dohody o migraci mezi EU a Tureckem se pozornost Unie upřela na Středomoří a africké státy, odkud přichází v současné době více uprchlíků, než po balkánské trase. Klíčovou součástí řešení migrace je zlepšení podmínek pro tamní obyvatele tak, aby necítili potřebu ze své země odcházet. Mezi důležité předpoklady rozvoje těchto zemí patří zejména zajištění bezpečnosti a fungování státu. K němu mají napomoci vojenské a civilní mise Evropské unie.

Evropská unie od roku 2003 přispívá ke zlepšení bezpečnostní situace v Africe prostřednictvím vojenských a civilních misí probíhajících v rámci Společné bezpečnostní a obranné politiky. V současnosti je EU přítomná v Mali, Libyi, Nigeru, Středoafrické republice a Somálsku.

Mise se zaměřují na udržování míru, prevenci konfliktů, posílení mezinárodní bezpečnosti, podporu právního státu, boj proti obchodování s lidmi, pirátství, uplatňování zbrojního embarga OSN nebo například výcvik Libyjské pobřežní stráže.

Mise EU v Africe

V současné době probíhá ve světě 15 misí Evropské unie, z toho 9 civilních (znázorněny modře) a 6 vojenských (vyznačeny zeleně). Více než polovina z nich operuje v Africe a přilehlých vodách. Zdroj: Evropská služba pro vnější činnost.

V Libyi školí EU pobřežní stráž a zamezuje pašování migrantů

V květnu 2013 zahájila Evropská unie civilní misi v Libyi, která má za úkol podpořit místní autority při správě a ochraně hranic. Vzhledem k nepříznivé politické a bezpečnostní situaci přesídlila mise v srpnu 2014 do Tuniska, odkud nyní operuje. Prostřednictvím workshopů a seminářů organizovaných mimo zemi školí libyjskou celní správu a námořní pobřežní stráž.

V souvislosti s narůstajícím počtem uprchlíků se v srpnu 2015 zrodila námořní operace EUNAVFOR MED Sophia. Jejím cílem je ve vodách Středomoří zadržet lodě, na kterých pašeráci přepravují migranty, narušit pašerácké sítě a zabránit ztrátě životů na moři. Od června 2016 navíc mise pomáhá s výcvikem libyjského námořnictva a pobřežní stráže a přispívá k dodržování zbrojního embarga OSN na volném moři.

U pobřeží Somálska mise bojuje proti pirátství

V oblasti západního Indického oceánu v novém tisíciletí znepokojivě narostl počet ozbrojených přepadení lodí piráty, kteří se zmocnili nákladu, zajali posádku a požadovali za ni výkupné. Aktivity pirátů, kteří mají základnu převážně v Somálsku, narušují mezinárodní obchod a bezpečnost států v regionu.

Evropská unie proto v souladu s rezolucí OSN vyslala do oblasti v prosinci 2008 námořní misi EU NAVFOR Atalanta, která má za úkol zamezit ozbrojeným loupežím u somálského pobřeží. Mise chrání lodě Světového potravinového programu OSN, mise Africké unie v Somálsku AMISOM a další zranitelné náklady, které oblastí proplouvají. Narušuje pirátské operace a spolupracuje s vládami Keni, Seychel a Mauriciu, jejichž soudům předává zadržené osoby podezřelé z pirátství.

V červenci 2012 doplnila aktivity EU v této oblasti civilní mise EUCAP Somalia, která pomáhá Somálsku budovat vlastní námořní kapacity nezbytné k udržení bezpečnosti a vymáhání práva na moři.

Somálsko bývá řazeno mezi takzvané zhroucené státy, kde centrální vláda nemá kontrolu nad svým územím a není schopná obyvatelům zajistit základní služby. V zájmu stabilizace země zahájila EU v dubnu 2010 vojenskou výcvikovou misi EUTM Somalia v rámci níž pomáhá 195 odborníků se školením somálských bezpečnostních složek. Cílem je podpořit přechodnou vládu a stabilitu institucí a přispět ke zlepšení bezpečnostní situace.


V Nigeru experti pomáhají v boji s terorismem

Niger leží v nestabilní oblasti pásu Sahel, který se táhne napříč africkým kontinentem podél jižního okraje Sahary. Oblast se potýká s bezpečnostními hrozbami, které mají přeshraniční povahu, jako jsou aktivity teroristických skupin, organizovaný zločin, pašování drog, zbraní a lidí.

Na žádost nigerijské vlády zahájila EU v srpnu 2012 civilní misi, která má doplňovat strategii EU na podporu bezpečnosti a rozvoje Sahelu z března předchozího roku. Mise se účastní 120 expertů, kteří poskytují poradenství místním bezpečnostním složkám v boji s terorismem a organizovaným zločinem. Pomáhají jim také efektivněji kontrolovat migrační toky a s nimi spojenou kriminalitu (padělání dokladů, pašování lidí, zbraní a drog). Zároveň mise usiluje o regionální i mezinárodní koordinaci těchto aktivit.

V Mali EU cvičí místní bezpečnostní síly

Mise Evropské unie působí také v Mali, kde panuje humanitární, politická a bezpečnostní krize. Sever území ovládají ozbrojené teroristické skupiny, stovky tisíc Malijců vyhnalo násilí z domovů, zemi ohrožuje potravinová krize. Oslabený stát představuje bezpečnostní hrozbu nejen pro region, ale i pro Evropu.

Evropská unie je v Mali přítomná prostřednictvím dvou misí, vojenské mise EUTM Mali a civilní mise EUCAP SAHEL Mali. První z nich byla zahájena v únoru 2013 na žádost malijské vlády a na základě rezoluce OSN. Mise pomáhá místním bezpečnostním silám, aby byly schopny obnovit suverenitu, stabilitu a bezpečnost ve své zemi, podílí se na jejich výcviku a působí jako poradce malijského ministerstva obrany. Mise se účastní 23 členských států EU spolu s Gruzií, Srbskem, Černou Horou a Albánií.

V dubnu 2014 pak EU spustila civilní misi EUCAP SAHEL Mali, která doplňuje vojenskou výcvikovou misi. Poskytuje experty, kteří podporují malijskou vládu při reformě bezpečnostního sektoru tak, aby byla schopna zajistit ústavní a demokratický pořádek. Kromě toho má na starosti také koordinaci s mezinárodními partnery.

Ve Středoafrické republice pomáhá mise reformovat armádu

Na žádost přechodného prezidenta Středoafrické republiky ustavila v červenci 2016 Evropská unie vojenskou misi EUTM RCA, která poskytuje podporu vojenskému výcviku tamních ozbrojených sil ve spolupráci se stabilizační misí OSN, která v zemi působí od roku 2014.

Středoafrická republika se od své nezávislosti na Francii v roce 1960 potýká s autoritativními vládci a násilnými konflikty. Evropská mise pomáhá tamní vládě reformovat bezpečnostní sektor a vybudovat moderní, efektivní, demokraticky odpovědnou armádu, kde budou rovnoměrně zastoupena všechna etnika. Jedná se již o čtvrtou misi EU ve Středoafrické republice.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality