Výběr mýtů o Evropské unii za rok 2017


Tereza Chlebounová, Euroskop, 11. 1. 2018

Ani rok 2017 se neobešel bez množství neúplných či vyloženě nepravdivých informací o činnosti Evropské unie. Médii proběhly například mýty o tom, že Brusel zakáže hranolky, kebab nebo třeba výkonné vysavače. Podívejte se na výběr nejzajímavějších euromýtů za uplynulý rok.

Mýtus: Evropská unie zakáže kebab

V polovině prosince 2017 začala kolovat fáma, že EU zakáže kebab. V realitě ale Evropský parlament pouze jednal o tom, jestli zakázat přidávání fosfátů jako konzervantů do zpracovaných masných výrobků. Fosfáty, kterými výrobci vylepšují chuť masa, mohou podle vědců přispívat k srdečním onemocněním. Europoslanci návrh zamítli, ale i kdyby býval prošel, neznamenalo by to zákaz kebabu.

Mýtus: Brusel zakáže vyrábět rum

V médiích letos opět proběhla zpráva, že EU chce zakázat prodej oblíbeného českého „rumu“ tuzemáku. Realita je ale jiná. V roce 2008 schválily členské státy EU nařízení o ochucovadlech, které výrazně zpřísňuje používání takzvaných „éček“, sporných či zdraví škodlivých látek, ale také označování potravin.

Jak uvádí Zastoupení Evropské komise v ČR, bylo dohodnuto, že výrobci dostanou lhůtu 10 let (od 2008 do 2018), aby požádali o povolení ochucovadla včetně rumové tresti používat. Evropská asociace výrobců ochucovadel, jejímiž členy jsou čeští výrobci, požádala o povolení teprve v roce 2016. Evropská agentura pro bezpečnost potravin na základě žádosti vypracovala vědeckou studii, v níž povolení rumové tresti nedoporučila.

Evropská komise nyní jedná o výsledcích studie s členskými státy, včetně České republiky. O povolení nebo zákazu rumové tresti musí rozhodnout do dubna 2018. Výrobci zároveň aktivně hledají přírodní náhražky tresti, které nebudou zdraví škodlivé. Věc se týká nejen českých výrobců, ale také třeba těch z Německa, Rakouska nebo Rumunska.

Tuzemák

Evropská komise jedná s členskými státy o povolení používání rumové tresti. Zdroj: čtk

Mýtus: Konec hranolek v EU

V létě vyvolala velký rozruch nepravdivá informace, že Evropská unie zakáže smažené hranolky, případně další potraviny jako jsou smažené brambůrky, sušenky, káva nebo dokonce chleba. Členské státy ale ve skutečnosti pouze odhlasovaly návrh Evropské komise, jehož cílem je omezit v potravinách výskyt rakovinotvorné látky akrylamid. Ta vzniká v potravinách s obsahem sacharidů a škrobu při tepelné úpravě nad 120 stupňů Celsia.

Pokud bude návrh finálně přijat, výrobcům postačí změnit postup přípravy. V případě hranolek by to například znamenalo smažit je delší dobu při nižší teplotě. Více o hranolkové aféře se můžete dočíst ZDE.

Mýty v zahraničí – zákaz pastelek či vyšší pokuty pro britské řidiče

Euromýtům se daří nejen v Česku, ale i v zahraničí. Ty nejpřitaženější za vlasy zveřejnila na svém twitterovém účtu Evropská komise. Zahraniční média přinesla například zprávu o tom, že Evropská unie zakáže barevné tužky a pastelky. Ve skutečnosti EU pouze zavedla nová opatření, která mají snížit množství olova v hračkách tak, aby nemohlo způsobit otravu dětí. Opatření vstoupí v platnost letos v létě.

V Británii se objevila zcela nepravdivá zpráva, že Britové dostávají v EU vyšší pokuty za dopravní přestupky než ostatní občané Unie. Od roku 2015 platí, že řidič pocházející z jedné země EU, se nemůže vyhýbat placení pokuty za porušení dopravních předpisů v jiných zemích Unie. Britské orgány se ale rozhodly tato pravidla neuplatňovat a pokuty od řidičů z jiných zemí nevymáhají. Výše pokuty, které vymáhají jiné členské státy, které pravidla uplatňují, je ale pro všechny občany EU včetně Britů stejná.

V Německu zase vyvolala pozdvižení fáma, že EU zakáže pít pivo z tradičních bavorských korbelů, na kterých bude navíc ještě být nápis, že neslouží k podávání šumivých nápojů. Žádný takový zákaz ale na evropské úrovni neexistuje. Od roku 2004 podle směrnice EU musí mít sklenice na pivo v restauracích a barech viditelné značky, aby zákazníci věděli, zda dostali správnou míru. Na neprůhledné korbely, které nejsou určeny pro přesné míry, se ale směrnice vůbec nevztahuje.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality