CDU/CSU a SPD se dohodly na slučování rodin migrantů


Euroskop, čtk, 31. 1. 2018

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) našly shodu na slučování rodin běženců s doplňkovou ochranou, což byla dosud jedna z největších překážek koaličních rozhovorů. Počínaje srpnem bude podle serveru Spiegel Online i dalších médií do Německa moci přicházet měsíčně až 1000 rodinných příslušníků těchto migrantů. Merkelová označila včerejší ujednání za „dobrou zprávu“. Všeobecně se očekává, že by koaliční rozhovory mohly být uzavřeny do neděle.

Slučování rodin běženců, kteří nedostali status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu, velká koalice CDU/CSU a SPD v březnu 2016 na dva roky přerušila kvůli vysokému počtu běženců, kteří v té době do Německa přicházeli.

Tehdejší zákonné opatření už brzy vyprší, a proto obě uskupení musela co nejrychleji najít nové řešení. Parlament by o něm měl rozhodnout už ve čtvrtek.

Nakonec se strany dohodly na tom, že do 31. července ještě slučování rodin běženců s doplňkovou ochranou nebude možné. Od dalšího měsíce už ano, i když zůstane dlouhodobě omezeno počtem 1000 rodinných příslušníků měsíčně. SPD prosadila také opatření, které má usnadnit slučování rodin ve složité humanitární situaci.

Merkelová označila ujednání za „dobrou zprávu“

U lidí, kteří mají status uprchlíka, bylo slučování rodin možné i v uplynulých dvou letech. Loni do konce listopadu touto cestou do spolkové republiky přišlo zhruba 85.000 rodinných příslušníků uprchlíků. Odhaduje se, že za lidmi s doplňkovou ochranou by do Německa mohly celkem dorazit desítky tisíc nejbližších příbuzných.

Kancléřka Merkelová označila včerejší ujednání za „dobrou zprávu“, uvedla agentura DPA s odvoláním na zdroje ze schůze frakce konzervativní unie v německém parlamentu.

Kancléřka poslancům údajně také řekla, že nyní jde v koaličních jednáních o to, co Německo potřebuje. Zdůraznila přitom důležitost digitalizace.

Podoba velké koalice možná již tuto neděli

Šéfka frakce SPD Andrea Nahlesová ujednání označila za „věcný a rozumný kompromis“ a podle DPA má radost, že v budoucnu bude moci do Německa přijít každoročně nejméně 12.000 příbuzných uprchlíků s omezeným ochranným statusem.

SPD Německo

Předseda německé SPD Martin Schulz se svou stranickou kolegyní Andreou Nahlesovou.
Zdroj: ČTK

Premiérka západoněmecké spolkové země Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová, která bývá v poslední době v médiích zmiňována jako možná příští nástupkyně Merkelové, včera vyjádřila naději, že nová velká koalice bude dohodnuta v neděli, nejpozději v pondělí.

Přes všechny obtíže u některých témat je prý atmosféra „velmi konstruktivní a velmi koncentrovaná“. Místopředseda CDU a hesenský premiér Volker Bouffier ale varoval, že průlom v rozhovorech ještě nenastal. I on sice očekává uzavření koaličních jednání do neděle, ale podle něj jsou jednání velmi náročná a „strany zápasí“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality