Evropský den průmyslu 2018


Úřad vlády, 22. 2. 2018

Ve dnech 22. a 23. března se bude v Bruselu u příležitosti již druhého Evropského dne průmyslu diskutovat o otázkách spojených s průmyslem a zvyšováním jeho konkurenceschopnosti. Zástupci průmyslu, finančního sektoru, vědy a výzkumu, ale také státní správy a institucí EU budou mít příležitost prezentovat své aktivity, sdílet své zkušenosti a dál rozvíjet své strategie do budoucna.

Během prvního dne události se uskuteční 15 workshopů a na zasedání vystoupí např. místopředseda Evropské komise pro růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen spolu s místopředsedou Evropské komise pro Energetickou unii Marošem Šefčovičem.

Druhý den se bude konat konference na vysoké úrovni, které se zúčastní klíčoví odborníci z oboru a také zástupci evropských institucí, jako je předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowska. Evropský den průmyslu bude možné sledovat online na adrese https://www.eu-industryday2018.eu/en/streaming.

Velké množství akcí se uskuteční i mimo Brusel po celé Evropě v rámci Evropského týdne průmyslu.

Česko jako průmyslová velmoc

Česká republika patří mezi státy s nejvyšším podílem průmyslu na HDP a dlouhodobě podporuje systematické zohledňování aspektu konkurenceschopnosti evropského průmyslu ve všech politikách EU.

Rovněž se pravidelně připojovala k opakovanému volání členských států po tom, aby Evropská komise vydala strategii k průmyslové politice, která by naznačila vizi konkurenceschopného evropského průmyslu. Tato strategie byla vydána 18. září a k dispozici je spolu s doplňujícími factsheety na stránkách Evropské komise (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-3185_en.htm).

Česká republika se shoduje s Evropskou komisí na tom, že hlavní aktivitu musí vyvíjet sám průmysl a tvůrci politik mu k tomu mají vytvářet příhodné podmínky a vhodný rámec. Evropský den průmyslu je tak jednou z příležitostí, kde lze tyto otázky diskutovat a posunout evropský průmysl kupředu.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality