Komise schválila návrh smlouvy o britském odchodu z EU


Euroskop, čtk, 28. 2. 2018

Evropská komise dnes schválila a zveřejnila návrh právního textu dohody o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier, který materiál prezentoval novinářům, zdůraznil, že o návrhu bude nyní jednat 27 zemí unie a na zřeteli bude i názor europarlamentu.

Vyjednávání s britskou stranou o podobě samotného „rozvodu“ a následného přechodného období, je podle Barniera nyní třeba vést už na základě konkrétního právního textu, protože času k rozhovorům ubývá.

Britové z EU odejdou na konci března 2019, smlouva by měla být dojednána do letošního podzimu tak, aby mohla ještě projít příslušným ratifikačním procesem.

Návrh dohody o vystoupení, který má 168 článků, se skládá ze šesti částí a podle Barniera nemůže být obsah pro britskou stranu překvapivý. Po úvodních ustanoveních jsou v návrhu odstavce týkající se otázky zachování práv občanů EU v Británii po brexitu, dalších bodů souvisejících s rozlukou či také finančního vyrovnání britských závazků.

Michel Barnier
Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Zdroj: ČTK

Dohoda se vztahuje i k přechodnému období

Dohoda se týká i následného přechodného období, které by mělo skončit na konci roku 2020. O něm se zatím dál jedná, mezi pohledy EU a Londýna jsou dál rozdíly, opakoval dnes Barnier.

Součástí dohody je i protokol o Irsku a Severním Irsku, kde EU ve snaze vyhnout se vzniku standardní kontrolované hranice a při chybějících návrzích jiného řešení z Londýna v zásadě navrhuje, aby na obou stranách hranice dál platily unijní regulace.

Na věc by dohlížel společný výbor EU a Británie, jurisdikci by měl i unijní soud.

Znění návrhu si můžete přečíst ZDE

Jaké budou příští kroky?

Návrh dohody o vystoupení bude nyní zaslán k projednání v Radě (článek 50) a v řídící skupině Evropského parlamentu pro brexit a teprve poté bude předán Spojenému království za účelem vyjednávání.

Evropská rada (článek 50) vyzvala Spojené království, aby jasněji vyjádřilo svůj postoj k rámci budoucích vztahů, a to s ohledem na její příští zasedání ve dnech 22. a 23. března, na němž se mají přijmout další zásady.

Celou dohodu o vystoupení podle článku 50 bude muset uzavřít Rada, Evropský parlament a v souladu se svými ústavními předpisy Spojené království. Spojené království přestane být členem Evropské unie k 30. březnu 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality