Komise vyčlenila 12 miliónů eur na vlakové jízdenky pro 18tileté


Euroskop, 8. 3. 2018

Evropská komise vyčlenila 12 miliónů eur na financování iniciativy Evropského parlamentu, která se týká podpory mobility a vzdělávání mladých Evropanů. Podpořila tak nápad německého europoslance z Evropské lidové strany Manfreda Webera, se kterým souhlasili zástupci Zelených a Liberálů. Návrh počítá s tím, že mladí Evropané, kteří dosáhnou 18 let, by mohli dostat měsíční jízdenku na železnici, která by jim umožňovala neomezeně cestovat napříč Evropou, a platit by mohla až ve 30 zemích Evropy.

Měsíční jízdenka na železnici v hodnotě 510 eur by mládeži umožňovala mimo destinace v síti Interrail pass cestovat i jinými dopravními prostředky – trajekty či autobus – např. na Kypru či v Pobaltí (pobaltské státy netvoří součást vlakové sítě Interrail kvůli odlišnému rozchodu zdejších kolejí (k projektu na unifikaci rozchodu evropských železnic).

Pilotní verze počítá s více než 20 tisíci jízdenek

Pilotní verze by v létě 2018 mohla umožnit části mladých Evropanů, zkušební verze počítá s více než 20 tisíci účastníky, aby využili Interrail passu zdarma. Další přípravné akce do budoucna budou pokračovat i v letech 2019 a 2020.

V současnosti vyčleněných 12 miliónů eur by v případě úspěchu mohlo být navýšeno. Podle předběžných odhadů by na pokrytí jízdenek pro každého Evropana, který dovršil 18 let, bylo potřeba až 1 miliarda eur. Budoucí nastavení však v první řadě závisí na úspěchu současné pilotní verze a na tom, jaký bude o iniciativu mezi mladými Evropany zájem.

Komisař Navracsics: Vzdělání není jen o školách

Smyslem návrhu je v první řadě podpora dlouhodobých unijních cílů, tedy „mobility, aktivního občanství, sociální inkluze a solidarity mezi mladými lidmi“. Dalším úkolem má být i zvýšení povědomí o evropské identitě, unijních hodnotách a především podpora vzdělání. Od návrhu se očekává, že jeho vedlejším produktem by mohla být i podpora turismu, a to i v méně známých regionech napříč evropským kontinentem.

„Je důležité dát mladým lidem možnost rozšířit si své obzory zkušenostmi z jiných zemí,“ vyjádřil se k iniciativě komisař pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics. Dle něj je také potřeba mít na paměti, že „vzdělání není jen o tom, co se mladí Evropané naučí ve škole, ale také objevování odlišných kultur a tradic v rámci Evropy.“

Podle dokumentu Komise, který citoval server Deutsche Welle, by se o Interrail pass mělo žádat prostřednictvím „uživatelsky přátelského systému“, přičemž jednotlivé žádosti by měly být posuzovány „objektivně a nestranně“. O Interrail pass budou moci žádat teenageři narození v roce 2000, bez ohledu na sociální postavení či studijní zaměření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality