Už 25 let si mohou Evropané užívat jednotný evropský trh


Euroskop, 16. 3. 2018

Evropská unie letos slaví 25 let jednotného evropského trhu, který začal fungovat 1. ledna 1993. Obyvatelům EU umožňuje studovat, pracovat nebo brát důchod v jakékoliv zemi Unie. Díky sjednocování digitálního trhu mohou také volat ze zahraničí za domácí ceny nebo bez omezení nakupovat na internetu v kterékoli zemi Unie.

Jednotný evropský trh neboli vnitřní trh je považován za jeden z hlavních úspěchů Evropské unie. Jedná se o největší bezbariérovou ekonomickou oblast na světě, která zahrnuje 500 milionů spotřebitelů a zhruba 21 milionů malých a středních podniků. Její hrubý domácí produkt se pohybuje kolem 13 bilionů eur.

Vnitřní trh tvoří 28 členských států EU, přístup na něj mají také Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Gruzie, Moldavsko a Ukrajina mají přístup do některých sektorů jednotného trhu.

Spotřebitelé mají větší výběr a nižší ceny

V rámci jednotného trhu platí takzvané čtyři svobody – mohou se v něm volně pohybovat osoby, zboží, služby a kapitál za stejných podmínek, jako na trzích jednotlivých států. Obyvatelé EU díky tomu mohou studovat, žít, nakupovat, pracovat a pobírat důchod v kterékoli zemi EU a využívat produkty z celé Evropy.

Pro spotřebitele znamená jednotný evropský trh větší výběr a nižší ceny. Přispívá ale také k růstu ekonomiky a pomáhá vytvářet pracovní místa. Podle údajů Rady Evropské unie se díky němu zvýšil růst ekonomiky EU o 25 % a vytvořilo se 3,6 milionu pracovních míst.

Jednotný evropský trh umožnil občanům EU pracovat v kterékoliv zemi Unie.

Jednotný evropský trh ulehčuje občanům EU život již 25 let. Mohou díky němu žít, pracovat a studovat v kterékoli zemi Unie. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise.

Dalším krokem je jednotný digitální trh

EU se nyní soustředí na dokončení jednotného digitálního trhu. Spotřebitelům i podnikům má zajistit neomezený přístup ke zboží a službám na internetu a stejné podmínky při jejich nákupu či prodeji bez ohledu na hranice.

V letech 2016 a 2017 se podařilo například zrušit poplatky za roaming nebo modernizovat ochranu údajů. Obyvatelé EU mohou nově sledovat předplacený online obsah i v jiném státě Unie, při nákupech na internetu už také nejsou omezeni svou zeměpisnou polohou (tzv. geoblocking). Následovat má odstranění dalších regulačních bariér.

Podle údajů Evropské komise by dokončení jednotného digitálního trhu mohlo hospodářství EU přinést ročně 415 miliard eur a vytvořit stovky tisíc nových pracovních míst.

Odstranění bariér trvalo přes 30 let

Hospodářský prostor bez vnitřních hranic funguje díky odstranění celních, obchodních, daňových, technických, právních a administrativních bariér mezi trhy. Klíčovým prvkem, který umožňuje obchodovat bez překážek, je vzájemné uznávání norem. Cesta ke sjednocení vnitřního trhu ale nebyla jednoduchá.

Vytvoření společného trhu si zakladatelské státy stanovily jako hlavní úkol již v Římské smlouvě z roku 1957. Podle jejich představ měl být dokončen v roce 1969, ukázalo se ale, že termín nelze stihnout. Ještě v 80. letech bránily volnému pohybu fyzické kontroly na vnitřních hranicích, odlišné národní předpisy nebo rozdílné sazby nepřímých daní.

Zbývající bariéry se podařilo odstranit až po nástupu nové Komise v čele s Jacquesem Delorsem v roce 1985. Jednotný evropský trh v dnešní podobě začal fungovat 1. ledna 1993.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality