Hlavní události kolem brexitu


Euroskop, čtk, 29. 3. 2018

Před rokem, 29. března 2017, Británie formálně potvrdila záměr odejít z EU, čímž začalo dvouleté vyjednávání o podmínkách brexitu. Evropská unie a Británie jsou v polovině cesty k rozvodu, komplikovaná vyjednávání o jeho podobě ale zatím nemají žádný konečný výsledek. Především díky výraznému pokroku v rozhovorech z minulého týdne jsou nicméně diplomaté nyní optimističtější. Jaký byl dosavadní vývoj kolem brexitu?

Přehled hlavních událostí kolem brexitu:

24. června 2016 – V referendu o brexitu zvítězili odpůrci členství v unii poměrem 51,9 ku 48,1 procenta. Volební účast činila 72,2 procenta.

– Britský premiér David Cameron reagoval oznámením, že na podzim odstoupí. Skotsko dalo najevo, že bude usilovat o nové referendum o nezávislosti, ze Severního Irska se začaly ozývat hlasy volající po sjednocení s Irskou republikou.

– Nacionalistické a protiimigrační strany v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku, Francii i jinde vyzvaly k referendům o členství v unii.

25. června 2016 – Britové začali podepisovat internetovou petici, žádající nové referendum o členství v EU. Poukazovali na účast a těsný výsledek. Petici s podpisy 4,1 milionu lidí vláda 9. července odmítla.

13. července 2016 – Do čela vlády nastoupila Theresa Mayová, po Margaret Thatcherové druhá žena premiérka v britských dějinách.

20. července 2016 – Británie informovala EU, že se vzdává plánovaného předsednictví EU ve druhé polovině roku 2017.

brexit
V lednu 2017 Mayová prohlásila, že chce úplné oddělení od EU, tedy takzvaný tvrdý brexit.
Zdroj: Pixabay

24. ledna 2017 – Britský nejvyšší soud rozhodl, že vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z EU souhlas parlamentu.

26. ledna 2017 – Britská vláda představila v parlamentu návrh zákona o spuštění brexitu.

8. února 2017 – Dolní sněmovna podpořila návrh zákona o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU.

13. března 2017 – Parlament schválil zákon, který vládě umožnil spustit proces odchodu země z EU. Dva dodatky Sněmovny lordů Dolní sněmovna zamítla a horní komora poté odhlasovala, že na změnách nebude trvat.

16. března 2017 – Britská královna Alžběta II. podepsala zákon umožňující aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy.

28. března 2017 – Skotský parlament vyslovil souhlas s vypsáním nového referenda o nezávislosti Skotska na Británii. Premiérka Mayová podepsala oficiální dopis o záměru Británie odejít z EU.

29. března 2017 – Británie formálně oznámila Evropské unii záměr odejít. Mayová v parlamentu uvedla, že má plán na nové zvláštní partnerství s EU.

5. dubna 2017 – Evropský parlament přijal usnesení, podle něhož je nutné během výstupových jednání EU s Británií a v následné dohodě o odluce zaručit rovná práva občanů EU a Britů.

18. dubna 2017 – Premiérka Mayová nečekaně vyhlásila úmysl uspořádat 8. června předčasné volby kvůli posílení svého mandátu v rozhovorech o brexitu; volby konzervativci vyhráli, přišli ale o většinu v Dolní sněmovně.

19. června 2017 – Začalo vyjednávání mezi EU a Londýnem o brexitu; vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier oznámil, že první fáze jednání o britském odchodu z Evropské unie bude rozdělena na tři okruhy.

26. června 2017 – Premiérka Mayová oznámila v parlamentu, že chce, aby s občany EU žijícími v zemi legálně bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity.

8. prosince 2017 – Výsledek jednání o třech základních tématech první fáze brexitového jednání označil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker za kompromis.

15. prosince 2017 – EU souhlasila s posunutím vyjednání o odchodu Británie z EU do druhé fáze, tedy k podobě přechodného období a budoucích vztahů.

17. ledna 2018 – Britský parlament schválil klíčový zákon o ukončení nadřazenosti unijního práva nad britskými zákony, který upraví podmínky brexitu, tedy právní odluku od Bruselu.

29. ledna 2018 – EU se dohodla, že po odchodu Británie z bloku v březnu příštího roku jí nabídne přechodné období 21 měsíců, tedy do 31. prosince 2020. V té době má Británii platit unijní právo, již ale nebude mít zastoupení v institucích EU a v rozhodovacím procesu.

17. února 2018 – Mayová v projevu na mnichovské konferenci oznámila, že Británie zůstane i po brexitu zcela oddána evropské bezpečnosti.

19. března 2018 – Vyjednavači EU a Británie se podle Barniera shodli na velké části dohody o vystoupení Británie z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality