Výběr rozsudků Soudního dvora EU ve sporech Komise a Česka

03.12.2019
Euroskop, čtk

Výběr rozsudků Soudního dvora Evropské unie týkajících se sporů EU a České republiky v posledních letech (Soudní dvůr Evropské unie dnes zamítl českou žalobu proti směrnici omezující držení zbraní).

11. července 2013 – Soudní dvůr Evropské unie rozhodl o tom, že Česká republika dostatečně neplní povinnosti vyplývající ze směrnice EU pro fungování železniční dopravy. Soud kritizoval maximální cenu za používání železniční infrastruktury, kterou stanovuje ministerstvo financí, nebo nedostatečné podněty pro provozovatele infrastruktury, aby snižoval náklady. Česká poté musela vyhovět rozsudku v co nejkratší lhůtě.

26. září 2013 – Evropský soudní dvůr zamítl žalobu Evropské komise (EK) proti České republice a dalším šesti zemím kvůli předpisům o dani z přidané hodnoty (DPH) pro cestovní kanceláře. Jedinou ze žalovaných zemí, kde soud částečně žalující straně vyhověl, bylo Španělsko. Komisi vadilo, že zvláštní režim DPH pro cestovní kanceláře byl uplatňován nejen u služeb pro „cestující“, ale i u služeb pro další osoby.

22. září 2016 – Neuznáváním puncovních značek nizozemského puncovního úřadu WaarborgHolland porušuje Česká republika unijní právo, rozhodl Soudní dvůr Evropské unie, na který se v této věci obrátila EK. Český Puncovní úřad argumentoval tím, že nizozemský punc neumožňuje rozpoznat, zda šperk pochází z EU, anebo má původ mimo ni, například v Číně nebo Hongkongu. Podle názoru českého ministerstva zahraničí soud ve velké části potvrdil stanovisko České republiky.

25. ledna 2018 – Soudní dvůr Evropské unie potvrdil názor EK, že Česká republika svými pravidly pro řidičské průkazy kategorií C/C1 a D/D1, tedy pro mikrobusy a nákladní vozidla, porušuje příslušnou unijní směrnici. České ministerstvo dopravy reagovalo připomínkou, že unijní pravidla upravuje novela zákona, který bude platit od července. Na potřebu příslušné úpravy české legislativy upozorňovala EK ČR od léta 2014, o rok později česká strana slíbila, že změny udělá. Ale nestalo se tak a komise se proto po uplynutí příslušné lhůty obrátila na unijní soud.

Evropský soudní dvůr
Ilustrační foto. Zdroj: Soudní dvůr EU

15. března 2018 – Omezením notářské profese jen na české občany porušila Česká republika princip svobody usazování plynoucí z unijních smluv, rozhodl Soudní dvůr EU. Podmínku české národnosti u notářů označil za diskriminační. Soud připomněl, že už v roce 2011 rozhodl stejným způsobem vůči podobné praxi v několika jiných zemích unie. Evropská komise poslala ČR kvůli věci k unijnímu soudu v únoru 2016.

6. září 2018 – Česká republika uspěla v řízení před Soudním dvorem EU ve sporu o zhruba 55 milionů korun. Soud zrušil rozhodnutí EK z roku 2015, podle kterého muselo Česko vrátit dotaci 2,123.199 eur (cca 55 milionů Kč). Důvodem vrácení dotace bylo údajně chybné vyplacení peněz vinařům ze zemědělských fondů na ochranu vinic před zvěří a ptactvem.

14. března 2019 – Soudní dvůr EU zamítl žalobu EK proti České republice za to, že nepřevzala od Polska 20.000 tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad. ČR tvrdila, že sporná zásilka obsahovala palivovou směs.

3. prosince 2019 – Soud EU zamítl českou žalobu proti směrnici omezující držení zbraní. Unijní norma podle soudu neporušuje vlastnické právo, jak namítala Česká republika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality