Svůj názor na budoucnost EU můžete vyjádřit v on-line konzultaci


Evropská komise, 9. 5. 2018

Evropská komise ve středu, v Den Evropy, zahájila veřejnou online konzultaci určenou všem Evropanům, v níž se mohou vyjádřit k tomu, jakým směrem by se podle nich měla Evropská unie ubírat v budoucnu. Internetová konzultace bude probíhat souběžně s aktuálními dialogy s občany, které organizuje Evropská komise a členské státy.

„Vzhledem k tomu, že se blíží volby do Evropského parlamentu, je na čase rozhodnout, jaká by měla Evropská unie tvořená 27 členskými státy být. V každém případě to musí být Evropa vytvořená Evropany,” řekl k zahájené konzultaci předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

“Průzkum, který dnes zahajujeme, se ptá všech Evropanů: Jakou budoucnost si přejeme pro sebe, pro naše děti a pro naši Unii? Právě nyní mohou dát Evropané jasně najevo, co je znepokojuje a co by měli vedoucí představitelé udělat, aby jejich obavy rozptýlili,“ dodal Juncker.

12 otázek pro všechny Evropany

Konzultaci, jež je součástí širší diskuse o budoucnosti Evropy, vypracoval panel 96 občanů z 27 členských států, kteří se společně dohodli na 12 otázkách, jež svým evropským spoluobčanům položí. Ten se sjel na pozvání Komise do Bruselu ve dnech 5. a 6. května.

Jedná se o součást probíhající diskuse o budoucnosti EU tvořené 27 členskými státy, která byla zahájena vydáním bílé knihy Komise v březnu 2017. Od roku 2012 se ve 160 městech uskutečnilo téměř 700 interaktivních veřejných diskusí. Nyní budou ještě častější, protože Komise chce do evropských voleb v květnu 2019 uspořádat dalších 500 akcí.

Přihlášení do on-line konzultace

Kromě Komise organizují dialogy s občany nyní i vlády ve všech členských státech, a to v návaznosti na iniciativu Francie, kterou podpořily hlavy států či předsedové vlád budoucí EU‑27. V Česku konzultace s občany o Evropě slavnostně zahájí 10. května diskuze premiéra Andreje Babiše a francouzské ministryně Nathalie Loiseau v pražské La Fabrice.

Hlavní část iniciativy bude v Česku probíhat v regionech napříč republikou. V různých českých městech ČR se uskuteční celkem deset diskuzí, během nichž budou mít občané příležitost vyjádřit svůj názor na budoucí směřování EU. Debat se budou účastnit zástupci ústředních orgánů státní správy i regionální osobnosti.

Zhodnocení konzultací proběhne v květnu 2019 v Sibiu

Konzultace potrvá do 9. května 2019, kdy se bude konat summit v Sibiu. Komise členským státům předloží průběžnou zprávu o procesu zahájeném bílou knihou na zasedání Evropské rady v prosinci 2018. Závěrečnou zprávu představí dne 9. května 2019 na prvním summitu EU‑27 v Sibiu v Rumunsku, tedy pouze několik týdnů před volbami do Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality