Prohlášení premiéra Babiše k zahájení občanských konzultací


Úřad vlády, 10. 5. 2018

Cyklus debat s občany o konkrétních aspektech evropské integrace, které budou v deseti českých městech probíhat od května do října, dnes slavnostně zahájí diskuze za účasti premiéra Andreje Babiše a francouzské ministryně Nathalie Loiseau v Praze v budově La Fabrika. Přečtěte si prohlášení premiéra k zahájení těchto občanských konzultací.

Vážení spoluobčané, milí Evropané,

startujeme občanské konzultace, jejichž cílem je mluvit s Vámi o tom, jakou Evropskou unii chceme. Její součástí jsme 14 let, přijímáme spoustu výhod, které mnohdy považujeme za samozřejmé. EU nám zajišťuje mír, prosperitu a budoucnost. Na to bychom neměli zapomínat. Neznamená to však, že se musíme spokojit s každou iniciativou, která z našeho členství vyplývá. Podle průzkumů jsme největší euroskeptici v Evropě. Na EU se nám některé věci nelíbí, ale to neznamená, že když ji kritizujeme, že jsme proti tomuto projektu. Jsme sebevědomí a čas od času musíme projevit náš názor, který nemusí být pro ostatní země populární. Každé partnerství je přeci o dialogu.

A právě ten chceme vést i s Vámi. Nejprve s Vámi budu debatovat já a francouzská ministryně pro EU Nathalie Loiseau, a to ve čtvrtek 10. května od 17 hodin v La Fabrice. Byla to totiž právě Francie a její prezident Emmanuel Macron, který s iniciativou občanských konzultací přišel a ke kterým se připojilo 26 členských států.

Debaty z cyklu občanských konzultací proběhnou v deseti městech po celé republice. V průběhu prvního pololetí se podobné konzultace uskuteční v Brně, Litomyšli, Olomouci, Jihlavě a Kroměříži. V druhém pololetí proběhne pět dalších konzultací.

Těšíme se na Vaše názory!

Evropská rada, prosinec 2017
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po Evropské radě v Bruselu v prosinci 2017. Zdroj: čtk

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality