V Praze začal cyklus debat s občany o evropských tématech


Euroskop, 10. 5. 2018

V pražské La Fabrice byly dnes slavnostně zahájeny občanské konzultace. Jejich cílem je debatovat s občany členských států o tom, v jaké Evropě chtějí žít. Česká republika se tak připojila k celoevropské iniciativě, která vzešla z popudu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten iniciativu na celoevropské úrovni slavnostně zahájil v Evropském parlamentu ve Štrasburku v dubnu.

Úvodní slovo pronesl předseda vlády Andrej Babiš, velvyslanec Francouzské republiky Roland Galharague a francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseau. Následně proběhla veřejná debata na téma „Jakou Unii chceme? Proč hovořit s občany o Evropě?“, kterou moderoval Jan Macháček z Institutu pro politiku a společnost. Diskuze otevřené pro širokou veřejnost se zúčastnilo více než dvě stovky lidí.

Zahájení občanských konzultací
Zahájení občanských konzultací v ČR se zúčastnil i francouzský velvyslanec Roland Galharague. Zdroj: Úřad vlády

Co přináší členství v EU?

Premiér Babiš uvedl, že si velmi dobře uvědomuje důležitost českého členství v EU i význam dialogu s občany o věcech veřejných. Výhody Evropské unie vidí především v udržení míru v Evropě a zajištění čtyř základních svobod, tedy volného pohybu osob, kapitálu, zboží a služeb.

Nejdříve je podle něj potřeba se zaměřit na dokončení plně funkčního vnitřního trhu, kde stále zůstávají některé bariéry. Teprve potom se lze soustředit na integraci v dalších oblastech.

Zároveň zdůraznil potřebu bojovat za české zájmy, především pak za rozdělení finančních prostředků z evropských fondů.


Potřebujeme vysvětlovat, že projekt EU je skvělý

Andrej Babiš zdůraznil ekonomické výhody, které členství v Evropské unii Česku přináší. „80 % českého vývozu směřuje do zemí Evropské unie, jsou u nás zásadní investoři z Evropské unie,“ řekl.
„Od vstupu do Evropské unie před 14 lety stoupl náš HDP o 38 % a z evropského rozpočtu jsme celkem dosud získali o 695 miliard korun více, než jsme něj odvedli,“ připomněl premiér další přínosy členství v osmadvacítce.

„Potřebujeme lidem vysvětlovat, že projekt Evropské unie je skvělý. Volný pohyb osob je úžasný a my jsme zažili dobu, kdy to nebylo možné. Na druhé straně musíme zdůrazňovat, že stále není dořešen vnitřní trh, že jsou tam omezení a bariéry. To musíme prosazovat. Evropa se musí zamyslet nad tím, jak více propagovat projekt, který je skvělý, ale bohužel u nás má takovou pověst, jakou má,“ uvedl předseda vlády.

Debata v La Fabrice
Francouzská ministryně Nathalie Loiseau a premiér Andrej Babiš při slavnostním zahájení občanských konzultací v Česku. Zdroj: Úřad vlády

Roland Galharague zdůraznil, že je potřeba, aby státy jednaly společně. Například v obchodní nebo obranné politice mohou podle něj země čelit současným výzvám pouze společně. „Nevybíráme si mezi národní a evropskou politikou, ale mezi evropskou nebo žádnou politikou,“ uvedl francouzský velvyslanec.

Evropa v současnosti podle francouzské ministryně nikdy v minulosti nečelila tak velkým výzvám jako v současnosti, ať už se jedná o hrozbu terorismu, digitální revoluci, klimatické změny nebo migraci. Všechny tyto výzvy překračují národní hranice, a proto je potřeba, aby Evropa reagovala společně. „Máme společnou historii, geografii i společný osud,“ vyzdvihla Nathalie Loiseau.

„Chceme budovat budoucnost pro občany, ale i s nimi, aby Evropa nebyla reprezentována tajemným úředníkem v Bruselu, ale aby měla i svojí tvář,“ upozornila minisryně na jeden z důvodů organizování konzultací o Evropě.

La Fabrika
Na slavnostní zahájení občanských konzultací přišlo více než dvě stovky zájemců o diskuzi o Evropě. Zdroj: Úřad vlády

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality