Občanské konzultace pokračovaly v Brně


Úřad vlády, 29. 5. 2018

V sobotu 26. května se na brněnském výstavišti uskutečnila první diskuse v regionech v rámci občanských konzultací o EU. Ty česká vláda pořádá na popud francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Jejich cílem je s Evropany mluvit o tom, jakou Unii si představují a co je v ní nejvíc trápí.

Občanské konzultace v Brně byly po slavnostním zahájení v hlavním městě první zastávkou občanských konzultacích v regionech. Na okraj festivalu RE:PUBLIKA se jich zúčastnilo přes 150 lidí, s kterými diskutovali český premiér Andrej Babiš, předseda slovenské vlády Peter Pellegrini, brněnský primátor Petr Vokřál a šéf Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek.

Občanské konzultace v Praze
První debata v rámci občanských konzultací se konala v Brně. Zdroj: Úřad vlády

Diskuse s občany se věnovala brexitu, příštímu rozpočtu EU i migraci. Dostalo se také na téma eurozóny a výhod EU. Další občanská konzultace proběhne v Jihlavě 7. června a zúčastní se jí europoslankyně Martina Dlabajová, docent Tomáš Lebeda Univerzity Palackého v Olomouci a náměstek primátora Aleš Jakubec.

Další debaty se budou konat až do října. Celkem deset diskuzí se uskuteční v Jihlavě, Kroměříži, Litomyšli, Opavě, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem a v Liberci.

Autor: Mariana Wernerová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality