Občanské konzultace pokračují v regionech, jste zváni!


Úřad vlády, 29. 5. 2018

Občanské konzultace o Evropě jsou iniciativou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, k níž se připojily členské země EU včetně České republiky. Po slavnostním zahájení v pražské La Fabrice se cyklus občanských konzultací o Evropě přesouvá do regionů. Celkem proběhne deset debat na různých místech České republiky.

“Cílem občanských konzultací je hovořit s občany o tom, jakou Evropskou unii chtějí. „Každé partnerství je přeci o dialogu. A právě ten chceme vést i s Vámi,” uvedl v prohlášení k zahájení cyklu občanských konzultací v České republice premiér Andrej Babiš.

Ve čtvrtek 10. května proběhla v Praze první ze série konzultací. V roli diskutujících se jí zúčastnili právě český premiér, dále francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseau a velvyslanec Francie v České republice Roland Galharague.

Další zastávkou po pražské La Fabrice se stalo brněnské výstaviště, které hostilo občanskou konzultaci v sobotu 26. května. Jako hosté se jí zúčastnil opět premiér Andrej Babiš, dále jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini, brněnský primátor Petr Vokřál a šéf Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek.

Občanské konzultace v Brně
V Brně se uskutečnila debata o tom, jakou Evropskou unii chceme, v rámci festivalu RE:PUBLIKA. Zdroj: Úřad vlády

Jaký je jízdní řád občanských konzultací do budoucna?

Ve čtvrtek 7. června, se uskuteční beseda v Městské knihovně Jihlava. Role panelistů se tentokrát ujmou státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař, podnikatel Miroslav Tomanec a Lubor Lacina z Mendelovy univerzity v Brně.

Na sobotu 9. června je naplánována občanská konzultace číslo 5. Jejím dějištěm bude Skleník v zámecké zahradě v Kroměříži.

Poslední občanská konzultace v červnu proběhne v pátek 15. června v Litomyšli, v prostorách Evropského školícího centra. Diskutovat přijdou mimo jiné starosta města Litomyšl Radomil Kašpar a Václav Cempírek, profesor Univerzity Pardubice.

Občanské konzultace budou pokračovat v září a v říjnu veřejnými besedami v Olomouci, Opavě, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem a Liberci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality