Seriál Euroskopu: Jak Češi ovlivňují evropskou politiku


Tereza Chlebounová, Kristina Kvapilová, Euroskop

Jaký vliv mají Češi na rozhodování v Evropské unii? A kdo české zájmy v evropských institucích prosazuje? Euroskop pro vás připravil seriál o Češích v EU a o tom, jak ovlivňují evropskou politiku. Dozvíte se v něm také, jak se utváří evropská politika v České republice.

V České republice koluje rozšířený mýtus, že „Brusel“ rozhoduje o nás bez nás. Nový seriál Euroskopu připomíná, že rozhodnutí, která ovlivňují každodenní životy občanů Evropské unie, nepřijímají neosobní instituce, ale lidé, kteří v nich pracují a mezi nimiž je řada Čechů.

Česká republika má své zástupce ve všech institucích EU, kde mnohdy zastávají velmi významné pozice a podílejí se na rozhodování o dlouhodobém směřování i každodenní politice Unie.

Jourová je 6. nejvlivnější ženou v EU

V Evropské komisi zastupuje ČR komisařka Věra Jourová, která má na starosti portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti žen a mužů. Zejména spotřebitelská politika má na obyvatel Unie bezprostřední dopad a může jim velmi ulehčit a zpříjemnit život. V poslední době byly například zrušeny poplatky za roaming nebo se zjednodušilo přeshraniční nakupování na internetu.

Server Politico.eu zařadil loni Věru Jourovou na 6. místo v žebříčku nejvlivnějších žen, jež formují EU. Žádný jiný komisař se podle serveru nepodílí na tolika politických bitvách, Jourová navíc řeší řadu ožehavých témat, jako ochrana dat, terorismus na internetu, aféra Dieselgate, dvojí kvalita potravin, ochrana právního státu nebo sexuální obtěžování.

Čeští poslanci a ministři se podílejí na schvalování legislativy EU

Česká republika hraje roli také v Evropské radě, kde se scházejí šéfové států a vlád členských zemí. Evropská rada určuje celkové směřování EU a politické priority. Zpravidla rozhoduje na základě konsenzu, v některých případech je však vyžadována jednomyslnost – Česká republika tak může uplatnit právo veta. Jednomyslnost se týká citlivých oblastí, jako je přistoupení nových zemí do EU, zahraniční a společná obranná politika nebo třeba zdanění.

Čeští ministři se pravidelně účastní zasedání Rady Evropské unie, kde jednají se svými protějšky o evropské legislativě, která spadá do jejich rezortu. Spolu s poslanci Evropského parlamentu pak legislativu schvalují.

V Evropském parlamentu zasedá 21 českých poslanců. Rozdělení europoslanců mezi země EU zvýhodňuje menší země, ČR tak má vzhledem ke své populaci silnější zastoupení v přepočtu na počet obyvatel než Německo nebo Francie. Zároveň má v této instituci více zástupců než 14 dalších států Unie. Post jednoho z místopředsedů europarlamentu zastává český europoslanec Pavel Telička.

Čechy v EU představí desetidílný seriál

ČR má ale svoje zástupce i v institucích, o kterých se tolik nemluví, například v Soudním a Účetním dvoru EU, Výboru regionů, Evropské službě pro vnější činnost, Evropském policejním úřadu nebo Evropský úřad pro boj s podvody. Tam všude mají Češi příležitost ovlivňovat rozhodování o evropských záležitostech.

Čechům, kteří se podílejí na utváření evropské politiky na vrcholných pozicích evropských institucí, v jejich zákulisí i na domácí scéně, se bude věnovat desetidílný seriál Euroskopu.

Autor: Tereza Chlebounová, Kristina Kvapilová, Euroskop, informace aktualizované k únoru 2019

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality