Kde najít informace o EU?

01.02.2019
text: Tereza Chlebounová, infografika: Kristina Kvapilová, Euroskop

Zajímá Vás, co se děje v Evropské unii? Chcete studovat, pracovat nebo podnikat v jiném státě EU a nevíte, jak na to? Hledáte informace o fungování EU, jejích institucích, legislativě nebo třeba evropských dotacích? Závěrečný díl seriálu Češi v EU přináší přehled zdrojů, kde najdete vše potřebné.

Češi v EU 10, KK2019

Internetový portál Euroskop

Webový portál Euroskop.cz je hlavním informačním zdrojem o EU na internetu v češtině. Najdete zde čerstvé zprávy o aktuálním dění v Evropské unii, analýzy, rozhovory se zajímavými osobnostmi, reportáže z akcí, které se týkají evropských témat a průzkumy veřejného mínění.

Na Euroskopu se dozvíte důležitá fakta o EU i jejích členských státech, získáte přehled o fungování Unie, jejích institucích, politikách i o tom, kdo a jak v EU rozhoduje. Euroskop poskytuje také informace týkající se členství Česka v Evropské unii a českých zástupců v Bruselu.

Pokud plánujete studovat, pracovat, cestovat nebo podnikat v EU, pomůže vám sekce Já a EU. Obsahuje například důležité informace o uznávání kvalifikací, zdravotním a sociálním pojištění, daních nebo pobírání důchodu v rámci EU. Naleznete zde také seznam fondů, ze kterých lze čerpat evropské dotace na různé typy projektů a v neposlední řadě informace o možnostech práce v evropských institucích a o tom, jak probíhá výběrové řízení.

Přehledy dění

Euroskop pravidelně monitoruje to nejdůležitější, co se v EU děje a co se dotýká českých občanů. Od roku 2008 vychází každý měsíc Monitoring legislativy EU, který sleduje evropskou legislativu od jejích počátků až po implementaci v českých zákonech.

Měsíčník Periskop EU nabízí pravidelně přehled legislativy, která se chystá nebo je v procesu schvalování, a důležité informace nejen pro české firmy a podnikatele. Přináší také informace o aktuálně otevřených veřejných konzultacích, ve kterých můžete vyjádřit svůj názor na přijímaná opatření. Seznam všech veřejných konzultací najdete také v příslušné sekci na Euroskopu.

Týdenní přehled toho nejdůležitějšího, co se v Evropě událo, přináší Týden v EU. Aktuálním tématům evropské integrace se věnuje také měsíčník Eurolisty, který vychází online i v papírové verzi.

K odebírání nejnovějších informací a aktualit, případně týdenních a měsíčních přehledů portálu Euroskop se můžete přihlásit zde.

Euroskop najdete i na sociálních sítích – na Facebooku, Twitteru, Instagramu a také na YouTube.

Eurocentra v regionech

Informace pro širokou veřejnost zajišťuje také síť třinácti Eurocenter, která sídlí v hlavních městech jednotlivých krajů – Praze, Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci, Ostravě, Zlíně, Brně, Jihlavě, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech a Ústí nad Labem.

Eurocentra nabízejí informační materiály, pořádají semináře, veřejné debaty a konference zaměřené na fungování EU a témata spojená s evropskou integrací. Na pracovníky Eurocenter se lze obrátit s jakýmkoli dotazem souvisejícím s EU, a to buď osobně, nebo e-mailem.

Evropský dům Praha

V Evropském domě poblíž Václavského náměstí najdete Eurocentrum Praha, ale také zastoupení některých evropských institucí v České republice. Svoje sídlo zde má Kancelář Evropského parlamentu a Zastoupení Evropské komise v ČR.

Evropský dům poskytuje pomoc při vyhledávání informací o EU a nabízí bezplatné informační materiály. Konají se v něm veřejné debaty s odborníky na aktuální evropská témata a praktické semináře o čerpání evropských dotací či dopadu evropských politik na občany. Organizuje také exkurze a výukové programy o Evropské unii pro základní a střední školy.

Kromě toho si zde můžete prohlédnout výstavy obrazů a fotografií z celé Evropy nebo se přijít podívat na zajímavé evropské filmy během filmových večerů.

Eurofon

S dotazy týkajícími se evropských záležitostí se můžete obrátit také na bezplatnou telefonní linku Eurofon na čísle 800 200 200. Na této lince se dozvíte všechny informace o fungování Evropské unie, členství České republiky v EU, ale také třeba o strukturálních fondech a dotacích EU.

Informace z oblasti evropských fondů a dotací pomáhá zajišťovat Ministerstvo pro místní rozvoj, které se podílí na fungování Eurocenter a Eurofonu. Informace o fondech EU, kohezní politice a územní agendě EU naleznete také přímo na webových stránkách ministerstva.

Eurofon tvoří společně s portálem Euroskop a sítí Eurocenter takzvaný Integrovaný informační systém. Spravuje ho Odbor komunikace o evropských záležitostech, který má v Česku informování o EU na starost. Odbor spadá pod Úřad vlády a je součástí Sekce pro evropské záležitosti, které se věnoval osmý díl seriálu Češi v EU (k dispozici zde).

Autor: Tereza Chlebounová, Kristina Kvapilová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality