Seriál Češi v EU se dočkal druhého vydání

28.10.2020
Euroskop

Náš seriál Češi v EU se dočkal druhého, aktualizovaného a doplněného vydání! Brzy vyjde druhé vydání také v tištěné podobě. Zatím si můžete stáhnout naši online verzi v PDF.

Češi v.EU.2.brožura. © 2020 Euroskop.web.28102020

ČEŠI V EU

Brožura Euroskopu

O tom, jak Češi ovlivňují evropskou politiku

Vydává © Euroskop.cz

2., aktualizované a doplněné vydání, Praha: Euroskop.cz, Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky, 2020

Odpovědná redaktorka: Marie Bydžovská

Námět, infografiky a grafické zpracování: Kristina Kollertová

Texty: Tereza Chlebounová (Úvod, 1.–5., 7.–10. díl), Petr Pospíšil (6. díl), Stanislav Volčík (Věděli jste, že?)

Texty byly redakčně upraveny. Brožura je neprodejná. Informace uvedeny ve stavu k říjnu 2020. #ČešivEU

Jak Češi ovlivňují evropskou politiku?

V České republice koluje rozšířený mýtus, že „Brusel“ rozhoduje takzvaně o nás bez nás. Česko má ale své zástupce ve všech institucích Evropské unie, kde mnohdy zastávají velmi významné pozice. Na rozhodování o dlouhodobém směřování i každodenní politice EU se tak podílí i celá řada Čechů. Do Evropské komise ČR nominovala Věru Jourovou, která dokonce zastává pozici místopředsedkyně Komise a má na starosti portfolio nazvané „hodnoty a transparentnost“.

Jourová patří k nejvlivnějším ženám v EU

V Evropské komisi Věra Jourová působí již podruhé v řadě. Během svého předchozího mandátu v letech 2014-2019 se věnovala otázkám spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti žen a mužů. Zejména v oblasti spotřebitelské politiky se během této doby podařilo prosadit řadu kroků, které obyvatelům EU usnadňují a zpříjemňují život. Patří k nim například zrušení poplatků za roaming nebo zjednodušení přeshraničního nakupování na internetu. Server Politico.eu zařadil Věru Jourovou opakovaně na přední příčky nejvlivnějších žen, jež formují EU. V roce 2017 ji umístil dokonce na 6. místo v žebříčku. Žádný jiný komisař se podle serveru nepodílel na tolika politických bitvách; Jourová řešila řadu ožehavých témat, jako ochranu dat, terorismus na internetu, aféru Dieselgate, dvojí kvalitu potravin, ochranu právního státu nebo otázky související se sexuálním obtěžováním.

Český premiér, poslanci i ministři se podílejí na rozhodování v EU

Česká republika hraje nezanedbatelnou roli také v Evropské radě, kde se scházejí hlavy států a vlád všech členských zemí a určují celkové směřování EU. Čeští ministři se účastní zasedání Rady Evropské unie, kde jednají se svými protějšky o evropské legislativě. V Evropském parlamentu zasedá 21 českých poslanců, ČR tak má vzhledem ke své populaci větší relativní zastoupení než velké státy jako Německo nebo Francie. Posty místopředsedů Evropského parlamentu zastávají od posledních voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 čeští europoslanci Dita Charanzová a Marcel Kolaja, před nimi v letech 2017-2019 funkci jednoho z místopředsedů Evropského parlamentu vykonával Pavel Telička. ČR má svoje zástupce i v dalších institucích a agenturách EU, například v Soudním dvoru EU, Evropské službě pro vnější činnost nebo Evropské obranné agentuře. Kromě hlavních institucí EU existují také poradní orgány jako například Evropský výbor regionů, jehož generálním tajemníkem se v říjnu 2019 stal Petr Blížkovský.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová, Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality