ČSÚ: Vstup do EU pomohl zahraničnímu obchodu ČR

30.04.2019
Euroskop, čtk

Vstup České republiky do EU v květnu 2004 kladně ovlivnil vývoj zahraničního obchodu. Už v roce 2005 se dostal do přebytku 5,2 miliardy korun. V přebytku přitom setrval zahraniční obchod Česka po celou dobu členství v EU s výjimkou krizových let 2007 a 2008 a roku 2010. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Václav Rybáček ze sekce makroekonomických statistik Českého statistického úřadu. Loni byl přebytek zahraničního obchodu ČR 123,5 miliardy korun.

„Naším nejvýznamnějším partnerem při vývozu i dovozu zboží je dlouhodobě Německo, kam v posledním roce směřovala třetina všech vývozů a dovezla se odtud zhruba čtvrtina veškerého českého importu,“ uvedl Rybáček. Přebytek zahraničního obchodu s Německem tak loni byl 212,4 miliardy korun, zatímco v roce 2000 to bylo 53 miliard korun.

Druhým nejvýznamnějším partnerem v případě vývozu z Česka je trvale Slovensko. V případě dovozu do ČR je to v posledních letech Čína. Nejvýznamnější vývozní komoditou jsou motorová vozidla.

Obchod se zeměmi EU nyní podle Rybáčka pokrývá zhruba 84 procent celkového vývozu a 67 procent dovozu. V roce 2005 to bylo v případě vývozu 87,4 procenta a u dovozu 71,9 procenta.

Dlouhodobě je naopak podle ČSÚ zahraniční obchod ve schodku se zeměmi mimo EU, což mimo jiné souvisí se závislostí na nákupu surovin, jako je ropa nebo zemní plyn. „Růst bilance přebytků se zeměmi EU28 nicméně převýšil rostoucí deficit se zeměmi mimo EU. Na celkové saldo zahraničního obchodu tak měl pád obchodních bariér se zeměmi EU v roce 2004 pozitivní vliv,“ uvedl Rybáček.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek