Literární soutěž „15 let spolu“ vyhlásila své vítěze


Tereza Chlebounová, Euroskop, 20. 6. 2019

V pátek 14. června 2019 proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů literární soutěže “15 let spolu”, kterou zorganizovala síť Eurocenter v rámci oslav 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Udílení cen, které bylo spojeno s autorským čtením nejlepších příspěvků, se uskutečnilo na půdě Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, jednoho z partnerů soutěže.

Do soutěže se mohli zapojit studenti všech středních škol v ČR, a to od konce března do půlky května. Úkolem bylo vypracovat esej, fejeton nebo úvahu na témata “Evropou za svým snem” anebo “Strojem času: EU za dalších 15 let”.

Eurocentra vybrala z jednotlivých krajů Česka 10 nejlepších příspěvků, které ve finálovém kole hodnotila odborná porota. Zasedli v ní Martina Košanová, vedoucí PR Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, Helena Šlesingerová, ředitelka Knihovny města Plzně a Lucie Sýkorová, novinářka z Evropského centra pro svobodu tisku a médií.

Vyhlášení vítězů literární soutěže

Slavnostní vyhlášení výsledků literární soutěže se uskutečnilo ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Zdroj: Eurocentrum Plzeň

Porota určila pět vítězů soutěže, kteří získali třídenní výlet do Bruselu spojený s návštěvou Evropské komise a sídla Severoatlantické aliance (NATO) a další hodnotné odměny. Jejich příspěvky také zazněly na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže.

Vítězové se ve svých úvahách věnovali například výzvám, kterým EU bude v dalších letech čelit nebo rozdílům mezi členskými státy a poznávání rozmanitosti Unie. Na první příčce se umístil příspěvek, ve kterém autorka vykreslila EU jako jeden bytový dům, v němž každá rodina řeší jiné problémy, ale je potřeba budovat dobré sousedské vztahy.

Literární soutěž

Součástí vyhlášení vítězů soutěže bylo i autorské čtení nejlepších příspěvků. Zdroj: Eurocentrum Plzeň

Výsledky soutěže

1. místo: Noemi Ježková – Strojem času: EU za dalších 15 let – “Bytovka” (Jihočeský kraj)

2. místo: Hana Szlachtová – Strojem času: EU za dalších 15 let (Moravskoslezský kraj)

3. místo: Eva Svobodová – “Evropou za Francií” (Plzeňský kraj)

4. místo: Veronika Hanáčková – Evropou za svým snem (Zlínský kraj)

5. místo: Ondřej Doležal – Evropou za svým snem (Pardubický kraj)

Vítězné příspěvky soutěže “15 let spolu” si můžete přečíst na webu Eurocentra Plzeň nebo na Euroskopu.

Víc informací o síti Eurocenter v ČR a jejich činnosti naleznete zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality