Agentura GSA: Spojnice mezi vesmírem a občany EU


text: Tereza Chlebounová grafický design: Kristina Kollertová, Euroskop, 26. 2. 2020

Česká republika je sídlem evropské agentury provozující nejpřesnější satelitní navigační systém na světě Galileo. Jaké služby nabízí občanům Evropské unie? Co přináší přímo obyvatelům Česka? Jaké změny ji čekají a jaký dopad to bude mít pro ČR? Dozvíte se v prvním dílu nového seriálu Euroskopu o agenturách EU!

Vesmír už dávno není jen záležitostí dobrodruhů a milovníků sci-fi. Služby, které díky vesmírným technologiím existují, využíváme zcela běžně, aniž si to uvědomujeme. Pokud vlastníte chytrý telefon, sportovní hodinky zaznamenávající vaši trasu nebo řídíte podle navigace, patříte k uživatelům těchto služeb.

Propojení potřeb uživatelů a kosmických technologií má na starosti Agentura pro evropský globální navigační systém (GSA), která sídlí od roku 2012 v pražských Holešovicích. Česká republika ji vybojovala v konkurenci dalších 11 členských států a Praha se díky tomu stala významným centrem evropské satelitní navigace.

Galileo má ve svém telefonu víc než miliarda uživatelů

Agentura GSA řídí dva důležité vesmírné programy EU – evropský navigační systém Galileo a zpřesňující satelitní systém EGNOS. Galileo je v současnosti nejpřesnější satelitní navigací na světě. Poskytuje Evropě nezávislou a civilní obdobu systémů jako je například americký Globální polohový systém (GPS) vyvinutý původně pro vojenské účely. EU se tak nemusí spoléhat na jiné země, což zvyšuje její strategickou bezpečnost.

Systém oficiálně poskytuje služby od roku 2016 a neustále je vylepšuje. V současnosti je podle odhadů využívá víc než 1,25 miliardy chytrých telefonů. Zde si můžete ověřit, zda je mezi nimi i ten Váš.

Evropská globální satelitní navigace Galileo

Galileo bude mít ve vesmíru celkem 30 družic, vypuštění posledních 4 satelitů je plánováno na letošní rok. Zdroj: European GNSS Agency

Systém zpřesňuje dopravu i zachraňuje životy

Navigace Galileo pomáhá zajistit přesnost v dopravě, umožňuje zefektivnit zemědělství a mapovat terén. Slouží také k přesnému časování a synchronizaci, která je důležitá v telekomunikacích, energetice nebo třeba bankovnictví.

Kromě toho je využívána například při pátracích a záchranných operacích, kdy zkracuje čas potřebný k lokalizaci osob vybavených nouzovým zařízením na méně než 10 minut, ať už je hledaná osoba na moři, v horách nebo ve městě. Od roku 2018 mají také auta vyrobená v EU systém e-Call, který díky Galileu umožňuje snadnou lokalizaci vozidla v případě nehody.

Systém poskytuje služby nejenom široké veřejnosti, ale může sloužit i státním orgánům, které během krizových situací a v období zvýšených bezpečnostních rizik či teroristických útoků mohou využít zašifrovaná data.

EGNOS zajišťuje bezpečné přistání letadel

Evropská služba pro pokrytí geostacionární navigací (EGNOS) zpřesňuje a zlepšuje signál GPS. Umožňuje bezpečně přistávat pilotům letadel i v obtížných povětrnostních podmínkách nebo navádět lodě přes úzké kanály. Zabraňuje tak nehodám, zpožděním nebo třeba přesměrování letů. Kromě letecké, námořní, silniční či železniční dopravy je EGNOS využíván také při mapování nebo v přesném zemědělství.

Systémem EGNOS bylo v roce 2019 vybaveno 361 evropských letišť ve 24 zemích, včetně šesti v České republice. Každý měsíc se s pomocí EGNOS uskutečnilo víc než 40 tisíc letů. Technologii mělo zabudovanou také 85 % všech traktorů nově vyrobených v Evropě a disponuje jí 90 % modelů zařízení určených k mapování.

Pokud se chcete dozvědět více o fungování družicové navigace nebo činnostech agentury GSA, můžete navštívit interaktivní Dny otevřených dveří, které se konají každý rok obvykle na podzim. Součástí akce bývá mimo jiné virtuální realita, v rámci níž si návštěvníci mohli v minulých letech vyzkoušet například přistání s letadlem za pomoci systému EGNOS nebo záchranu lidských životů se službou Search and Rescue.

Agentura přináší české ekonomice 200 milionů Kč ročně

Ze služeb Agentury GSA těží všichni občané EU, agentura sama o sobě ale přináší největší výhody obyvatelům České republiky. Díky jejímu umístění v Praze plyne ročně do české ekonomiky zhruba 200 milionů korun, agentura také ročně přispěje k vytvoření 250 pracovních míst.

Její přítomnost navíc zvyšuje povědomí o možnostech financování pro malé a střední podniky či univerzity a přitahuje i zahraniční průmysl. Ten zase přináší nové příležitosti pro několik desítek českých firmem, kterých působí v odvětví kosmického průmyslu a technologií.

V budoucnu by navíc agentura měla Česku přinést další peníze i prestiž – v roce 2021 by se měla rozšířit a převzít řízení všech kosmických programů EU. Pod novým názvem Agentura EU pro kosmický program (EUSPA) by spravovala i program pro pozorování Země Copernicus nebo program pro sledování situace ve vesmíru a zajištění bezpečnosti Space Situational Awareness (SSA). Z necelých 200 zaměstnanců by se měla rozrůst na téměř 700 lidí. Z Prahy by se tak stalo kosmické centrum celé EU.

Autor: text: Tereza Chlebounová, grafický design: Kristina Kollertová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek