Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí: Boj proti epidemiím


text: Tereza Chlebounová, infografika: Kristina Kollertová, Euroskop, 22. 4. 2020

Na jakém základě navrhuje Evropská komise opatření na ochranu zdraví občanů během pandemie koronaviru? Aktuální data a vědecká doporučení jí poskytuje Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. Čím se tato agentura EU zabývá, když právě nebojuje proti šíření nákazy COVID-19? Přečtěte si další díl seriálu Euroskopu!

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), která sídlí ve švédském Stockholmu, pomáhá Evropu chránit před hrozbou infekčních chorob. Úkolem agentury je včas zjistit a analyzovat nově vznikající zdravotní hrozby a pomoct státům EU připravit se na eventuální propuknutí epidemie.

ECDC hraje významnou roli v souvislosti s aktuální pandemií COVID-19. Agentura situaci od počátku monitoruje, hodnotí možná rizika a poskytuje odborné poradenství členským státům a Evropské komisi, kterým tak pomáhá přijmout adekvátní opatření.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí
Doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí hrají významnou roli při rozhodování Evropské komise o strategii v boji s nákazou COVID-19. Zdroj: Pixabay.com

ECDC poskytuje aktuální data a pokyny

Na stránkách agentury naleznete denně aktualizovaná data o počtu nakažených a úmrtí ve státech EU i ve světě, pomocí interaktivního nástroje můžete srovnávat situaci v různých zemích či kontinetech nebo se zaměřit na určité časové období. Aktuální informace najdete i na sociálních sítích ECDC.

K dispozici jsou také videa, webináře, infografiky či přehled nejčastějších otázek a odpovědí. Obsahují klíčové informace o šíření koronaviru a pokyny, jak mu zabránit. Nabízejí například doporučení pro chronicky nemocné osoby či těhotné ženy, rady, jak efektivně nosit roušku na veřejnosti, nebo vysvětlují důležitost dodržování odstupu od ostatních.

Agentura monitoruje 56 přenosných chorob

ECDC analyzuje a interpretuje údaje z členských států EU, které se týkají 56 přenosných onemocnění, jejichž výskyt se musí nahlašovat. Patří mezi ně například HIV, tuberkulóza, žloutenka, chřipka či jiná respirační onemocnění. Ke sdílení informací z jednotlivých států slouží evropský systém dozoru, takzvaná databáze TESSy.

Agentura provozuje také systém včasného varování před zdravotními hrozbami (EWRS), prostřednictvím nějž upozorňuje státy na propuknutí případných epidemií a další zdravotní hrozby. Systém slouží také k výměně informací a koordinaci opatření v jednotlivých členských státech. V posledních letech sehrál důležitou komunikační roli například během šíření SARSu, eboly nebo ptačí chřipky.

Středisko podporuje vyškolení a práci odborníků

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí usnadňuje i komunikaci mezi odborníky z oblasti veřejného zdraví, kteří si mohou prostřednictvím epidemiologického informačního systému (EPIS) vyměňovat technické informace a na jejich základě vyhodnotit, jaké dopady mohou dané zdravotní hrozby na EU mít.

ECDC podporuje vzdělávací programy, jejichž cílem je vyškolit dostatek specialistů v oblasti epidemiologie, a spolupráci odborníků s laboratořemi v oblasti mikrobiologie. Každý rok pořádá agentura třídenní evropskou vědeckou konferenci o aplikované epidemiologii infekčních nemocí.

Autor: text: Tereza Chlebounová, infografika: Kristina Kollertová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality