Oprava pláště Strakovy akademie je hotová, na řadě je zahrada

26.06.2020
Euroskop, Úřad vlády, čtk

Po téměř třech letech skončila ve čtvrtek rekonstrukce pláště Strakovy akademie. Opravy sídla vlády v centru Prahy stály 301,5 milionu korun a na podzim na ně naváže obnova zahrady. V kombinaci historických, moderních a ekologických prvků by zahrada měla v duchu původní koncepce zahradního architekta Františka Josefa Thomayera doplnit reprezentativní vzhled Strakovy akademie, informoval včera v tiskové zprávě Úřad vlády.

Renovovaná zahrada by měla sloužit k reprezentačním účelům během českého předsednictví Radě EU v druhé polovině roku 2022 a také široké veřejnosti. Nyní může do zahrady ležící na břehu Vltavy zajít během vybraných víkendů a svátků.

Oprava pláště Strakovy akademie začala v září 2017 a kromě obnovy fasády zahrnovala mimo jiné i výměnu či odbornou repasi okenních prvků, opravu štukových, kamenných, kovových a klempířských prvků, opravu břidlicové střechy a komínů či rekonstrukci oplocení a ohradních zdí. Podílely se na ní firmy Hochtief a Geosan.

Strakova akademie, zdroj: Úřad vlády

Veškeré práce řemeslníci dělali za plného provozu Úřadu vlády ČR pouze s drobnými omezeními a za dozoru zástupců památkové péče a pod odborným vedením odborníků z řad renomovaných restaurátorů. Postupy a použité technologie vycházely z provedených restaurátorských průzkumů před i v průběhu realizace, uvedl úřad. Loni kvůli výměnám oken v hlavním sále a kancelářích vláda několik měsíců zasedala v Hrzánském paláci a přesídlil tam i kabinet premiéra.

Stavbaři mimo jiné ve Strakově akademii vyměnili či repasovali 700 okenních prvků včetně tří speciálních velkoplošných okenních výplní v jednací sále. Bylo opraveno 15.041 metrů čtverečních plochy budovy a 2240 metrů čtverečních oplocení a ohradní zdi. Na parapety bylo použito 1,1 kilometru měděného plechu, při opravě střechy bylo položeno 4781 metrů čtverečních břidlice. Aby fasádu nepoškozovali holubi, chrání ji tři kilometry kovových pásů s hroty a 370 metrů čtverečních sítí.

Historie Strakovy akademie

Strakova akademie byla vybudována na konci 19. století jako studentská kolej. K vládním účelům slouží od roku 1945, sídlem české vlády je od roku 1993. Zatím poslední velkou stavební úpravou budovy bylo překrytí vnitřního atria skleněnou střechou a přeměna prostoru v nový tiskový sál. Tato přestavba se uskutečnila v roce 2008. Budova nese jméno císařského rady Jana Petra hraběte Straky, který v roce 1710 odkázal svůj majetek ke zřízení akademie pro nemajetné syny české šlechty. Jeho závěť se ale naplnila až po více než 150 letech. Studentská kolej byla dostavěna v roce 1896.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek