Na olomouckou letní slovanskou školu zamíří hlavně cizinci z EU

13.07.2020
Euroskop, čtk

Převážně zájemci ze zemí Evropské unie budou letos zastupovat studenty, kteří usednou v nadcházejících dnech do lavic Univerzity Palackého (UP) v Olomouci a budou až do poloviny srpna pilovat češtinu. Pandemie koronaviru má při letošním ročníku olomoucké Letní školy slovanských studií na svědomí nejen omezené zahraniční zastoupení, ale i počet studentů. Letos by se jich mělo na půdě filozofické fakulty sejít ke stovce, informovala ČTK ředitelka školy Pavla Poláchová.

„Podle mých informací jsme jediná letní škola slovanských studií, která se letos v České republice s ohledem na koronavirové události koná. Děkujeme vedení fakulty, že nám tuto školu umožnilo připravit. Na Univerzitě Palackého se od 18. července bude česky učit necelá stovka zahraničních zájemců,“ uvedla Poláchová. Dohromady se na měsíční intenzivní studium přihlásilo 94 studentů. Loni jich bylo 111 ze 30 zemí. Organizátoři olomoucké letní školy letos zaznamenali zvýšený zájem těch cizinců, kteří žijí v České republice. Nejmladší student češtiny přijede z Francie, nejstarším se stane Američan, který dlouhodobě žije v Hradci Králové, uvedli organizátoři školy.

Letošní ročník má kvůli pandemii koronaviru přísnější pravidla. „Při registraci se budou muset účastníci prokázat negativním testem na covid-19, který nebude starší čtyř dní. Během školy budeme dodržovat zvýšená hygienická opatření, především dezinfekci rukou, pro zájemce budeme mít roušky i rukavice. Máme zajištěn také častější úklid a dezinfekci prostor,“ doplnila ředitelka školy. Program školy bude téměř ve standardním rozsahu a většina akcí venku. „Neuskuteční se pouze mezinárodní gastronomický piknik, na němž studenti pravidelně prezentují jídlo a pití země, ze které pocházejí,“ řekla Poláchová.

Studenti budou rozděleni do deseti menších skupin. Učit je budou pedagogové z filozofické fakulty i externisté. Kromě studia češtiny je čekají také exkurze, folklorní večer i filmová projekce pod širým nebem.

Univerzita Palackého postupně vydává pětidílnou sérii učebnic češtiny pro cizince. Letos v únoru vyšel první díl pro nejpokročilejší, další postupně přibudou. Vydání učebnic je součástí projektu Czech it UP, který se inspiroval moderním stylem učebnic oxfordského typu. Pracovní verze učebnic testují právě studenti Letní školy slovanských studií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek