Code Week – Evropský týden programování

12.10.2020
Euroskop, codeweek.eu

10. října odstartoval Code Week – Evropský týden programování. Jedná se o iniciativu, jejímž cílem je zábavným a aktivním způsobem přiblížit programování a digitální gramotnost každému člověku.

Naučit se programovat nám pomáhá chápat rychle se měnící svět kolem nás, lépe rozumět tomu, jak fungují technologie, rozvíjet dovednosti a schopnosti potřebné ke zkoumání nových myšlenek a inovovat.

Co potřebujete ke zorganizování aktivity?

Skupinu lidí, kteří jsou ochotní se učit. Můžou to být třeba vaši kamarádi, děti, mládež, kolegové z práce, rodiče nebo prarodiče.

Učitele nebo školitele, kteří znají programování a vědí, jak vyučovat a inspirovat ostatní. Jejich počet závisí na druhu a velikosti akce.

Místo, kde akce proběhne. Ideálním místem jsou třídy, knihovny, konferenční sály i různé veřejné prostory.

Počítače a internetové připojení. V závislosti na cílové skupině můžete účastníky požádat, aby si každý přinesl vlastní notebook.

Unplugged programování. K tomu, aby se člověk naučil informatické myšlení, vlastně nepotřebuje počítač ani internetové připojení. Podívejte se pro začátek na Školicí materiály o unplugged programování.

Studijní materiály. Ukažte účastníkům, jak zábavné je vytvořit něco vlastního. Podívejte se na stránku #CodeWeek o zdrojích a školicí materiály s video kurzy a školicími plány a upravte si je podle potřeb vaší skupiny.

Registrace účastníků. Pokud máte k dispozici omezený prostor, můžete používat nástroje online, jako jsou formuláře Google a Eventbrite k registraci účastníků.

Nezapomeňte přidat svou akci na mapu Týdne programování!

Jak svou aktivitu zorganizovat?

Jaký formát bude vaše programovací akce mít, je na to vás. #CodeWeek doporučuje, abyste do ní zařadili nějakou praktickou část, ve které si účastníci budou moci vytvořit něco vlastního a/nebo si pohrát s nějakým hardwarem.

Využijte nástroje a technologie vhodné pro vaši cílovou skupinu. #CodeWeek doporučuje používat volně dostupné open source materiály.

Na konci akce vybídněte účastníky, aby ukázali a předvedli, co se jim podařilo vytvořit.

Nenechte si to pro sebe! Propagujte a sdílejte, co jste dělali během své aktivity, na sociálních sítích s použitím hashtagu #CodeWeek. Sdílet lze také na skupině učitelů Evropského týdne programování a na Twitteru (@CodeWeekEU).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek