LUX Film Days 2020: nejlepší evropské filmy online

25.11.2020
Euroskop, Evropský parlament

Celoevropské filmové dny Lux Film Days se letos v ČR uskuteční od 26. do 30. listopadu. Poprvé se odehrají online, a to na platformě Moje kino LIVE, díky které bude možné virtuálně navštívit kino se vším všudy. Promítání bude zdarma přístupné po celé ČR a nabízí sledování nejlepších evropských filmů, které byly nominovány na prestižní Filmovou cenu LUX udělovanou každoročně Evropským parlamentem. V rámci LUX Film Days bude představena nová podoba filmové ceny na příští rok – „LUX – evropská filmová cena diváků“.

Všechny projekce startují ve 20 hodin, půl hodiny před startem filmu je k dispozici chat a nebudou chybět ani živé úvody dramaturgů a pořadatelů, aby se zážitek z virtuálního kina co nejvíce přibližoval reálné návštěvě klubového kina. Streamy jsou pro diváky ze všech koutů České republiky zdarma, je jen třeba se předem zaregistrovat.

Na jaké filmy se můžete těšit:

Ve čtvrtek 26. listopadu odstartuje akci film Druhá strana naděje finského klasika Akiho Kaurismäkiho. Druhým titulem bude mrazivý dánský dokumentární thriller Odložený případ: Hammarskjöld. Sobota přinese animovaný film pro celou rodinu Můj život Cuketky. Na neděli si pořadatelé připravili strhující polskou kroniku Poslední rodina. Akce bude završena v pondělí snímkem italské režisérky Alice Rohrwacherové Šťastný Lazzaro, který je poctou klasickým magicko-realistickým filmům.

Lux Film Days

26. 11. od 20:00 – Druhá strana naděje

27. 11. od 20:00 – Odložený případ: Hammarskjöld

28. 11. od 20:00 – Můj život Cuketky

29. 11. od 20:00 – Poslední rodina

30. 11. od 20:00 – Šťastný Lazzaro

Stream každého filmu probíhá pouze jednou v konkrétní daný den a hodinu. Atmosféru kina dále navozují tematické úvody, a především textový chat před projekcí a po filmu, kde mohou diváci diskutovat o filmu. „Všechny vybrané tituly jsou emocionálně, tematicky i myšlenkově mnohovrstevnaté. A s nadhledem i vážností vypráví o životech lidí v moderní společnosti i o minulosti, která naši současnost formuje, ať už v osobní, společenské nebo politické rovině, “ říká dramaturg Jiří Flígl za Moje kino LIVE. Filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky, kromě projekce Můj život Cuketky. Tento film zazní s českým dabingem, aby byl přístupný pro celou rodinu a starší děti, pro které je primárně určen.

LUX Prize - trofej

Cena Lux Prize – trofej inspirovaná Babylonskou věží, zdroj: Evropský pralament

Filmové dny Lux Film Days se každoročně konají ve více než 50 evropských městech, ať už v kinech nebo jako součást festivalů. V rámci akce se v Evropě běžně uskuteční na 240 projekcí soutěžních filmů nominovaných na Filmovou cenu LUX. Tuzemská přehlídka se měla odehrávat v kině Aero, z důvodů jeho uzavření ve spojitosti s opatřeními kvůli pandemii covid-19, proběhne akce virtuálně na Moje kino LIVE.

Letošní snímky promítané v rámci Lux Film Days jsou dramaturgickou ochutnávku toho nejlepšího z evropského filmu za poslední roky. Zároveň se jedná o tituly, které se dotýkají podstatných témat evropské veřejné diskuse. Všechny uvedené filmy spojuje nominace na Filmovou cenu LUX, kterou uděluje od roku 2007 Evropský parlament.

Nová podoba filmové ceny: do výběru vítěze se zapojí přímo diváci

Filmová cena, kterou před 13 lety vytvořil Evropský parlament na podporu distribuce evropských filmů, mění svou podobu. Od února 2021 budou do výběru vítěze zapojení přímo diváci. Cena LUX také prohlubuje spolupráci s Evropskou filmovou akademií (European Film Academy), aby oslovila širší publikum. Kvůli těmto změnám byla cena také přejmenována na „LUX – evropská filmová cena diváků“. Evropský parlament přehlídkou a udělováním ceny podporuje kinematografii a posiluje skutečnost, že je jedním z nejbohatších a nejsilnějších kulturních projevů a má v evropském kulturním modelu významné postavení.

Registrace

Registrace probíhá formou online formulářů k jednotlivým filmů, které diváci naleznou zde.

Facebooková událost: zde

Podklady pro média: zde

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek