250. výročí narození Ludwig van Beethovena

16.12.2020
Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz, čtk fotobanka

Letos slavíme 250 let ode dne, kdy se narodil jeden z nejvýznamnějších světových skladatelů všech dob. Ludwig van Beethoven byl pokřtěn 17. prosince 1770 v Německu, narodil se s největší pravděpodobností o den dříve. Stal se jedním z nejslavnějších Evropanů, zároveň je silně spjat s důležitým symbolem Evropské unie, a to s unijní hymnou. Óda na radost se jí stala oficiálně v roce 1985 a dodnes jí můžeme slyšet při významných událostech jako je například Den Evropy, nebo při podepisování mezinárodních smluv.

Svět si dnes připomíná 250. výročí od narození skladatele a klavíristy Ludwiga van Beethovena. Umělec zasvětil celý svůj život hudbě. Už od dětství se u něj projevoval hudební talent, který byl jen umocněn intenzivní a tvrdou výukou jeho otce. Dále mezi jeho učitele patřil například Christian Gottlob Neefe nebo Joseph Haydn. Potom, co se usadil ve Vídni, složil své první velké orchestrální dílo, symfonii č. 1, ale už tehdy, ve třiceti letech, se mu začal zhoršovat sluch. Zemřel v padesáti sedmi letech jako mistr klasické hudby.

Evropská hymna oslavou přátelství mezi lidmi

Mezi jeho nejvýznamnější skladby patří symfonie č. 9 d moll, op. 125 se závěrečným sborem Óda na radost. Tuto čtvrtou větu ovšem Beethoven nesložil, původně ji napsal Friedrich Schiller v roce 1785 na počest svého přítele a nakladatele. O téměř čtyřicet let později ji Beethoven upravil a zhudebnil.

Samotný text Ódy na radost oslavuje přátelství mezi lidmi, nejspíš i proto navrhl Richard Nikolaus Coundehove-Kalergi v roce 1955 Radě Evropy, aby se skladba stala evropskou hymnou. Jako symbol sjednoceného kontinentu byla skladba Radou Evropy oficiálně uznaná v roce 1972, o 13 let později i Evropský společenstvím.

Svoboda, mír a solidarita. Tyto společné hodnoty evropských států jsou reprezentovány i v unijních symbolech. Evropská ústava z roku 2003 je měla právně zakotvit, ale jelikož smlouva nebyla nikdy ratifikována, nestalo se tak. Lisabonská smlouva, která dokument nahradila symboly neobsahuje. Bylo k ní však připojeno prohlášení, ve kterém šestnáct členských států formálně uznává evropské symboly. Česká republika k nim ale nepatří.

Více si o evropské hymně můžete přečíst zde.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek