Britský dirigent Rattle požádal kvůli brexitu o německé občanství

15.01.2021
Euroskop, ČTK, ilustrační foto: unsplash

Britský dirigent Simon Rattle požádal kvůli brexitu o německé občanství. Manžel české pěvkyně Magdaleny Kožené to dnes oznámil na tiskové konferenci, informovala agentura Reuters. Rattle stál šestnáct let v čele Berlínských filharmoniků, nyní působí jako hudební ředitel Londýnského symfonického orchestru. Od sezóny 2023/2024 bude šéfdirigentem Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu (BRSO) v Mnichově.

„Můj pas už je na cestě,“ odpověděl dnes Rattle na otázku, zda stejně jako řada dalších Britů žijících v EU požádal kvůli brexitu o občanství některé ze zemí evropské sedmadvacítky. „Jako pro mnohé další to pro mě byla naprostá nezbytnost,“ dodal dirigent.

Británie téměř před rokem opustila Evropskou unii. Na konci prosince skončilo i takzvané přechodné období, během něhož měla Británie prakticky stejná práva a povinnosti jako členské země. Od 1. ledna jsou ale Britové občany takzvané třetí země, a přišli tak o právo volného pohybu po EU.

Podle agentury Reuters britskou hudební scénu velmi překvapilo, když v pondělí vyšlo najevo, že Rattle ukončí své plánované působení v čele Londýnského symfonického orchestru a od sezóny 2023/2024 bude šéfdirigentem mnichovského Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu (BRSO). Do Německa se rodák z Liverpoolu pracovně vrátí zhruba po pěti letech. V letech 2002 až 2018 byl šéfdirigentem Berlínských filharmoniků.

Agentura Reuters upozornila, že Rattle i za působení v Londýně dál pravidelně létal za rodinou, která zůstala žít v Berlíně. Manželkou hvězdného britského dirigenta je česká mezzosopranistka Magdalena Kožená, s níž má tři děti. Rattle dnes přiznal, že jeho rozhodnutí přijmout nabídku na práci v mnichovském hudebním tělese je také výsledkem toho, jak prožíval pandemii. Trávil totiž během ní více času s manželkou a dětmi, a chtěl jim být i v budoucnu více na blízku.

Na tiskové konferenci dnes ale Rattle naznačil, že za rozhodnutím vrátit se do Německa je i frustrace britskou politikou. „Skutečnost, že hudebníci a obecně umělci najednou musí žádat o víza při cestě do Evropy vůbec není ten brexitový bonus, o kterém jsme mluvili,“ řekl. „Budeme proti tomu muset bojovat,“ dodal umělec, který setrvání své země v EU podporoval už před referendem v roce 2016.

V Česku hvězdný britský dirigent mnohokrát vystupoval, mimo jiné na festivalu Pražské jaro. Rattle tvrdí, že jej zásadně ovlivnil český dirigent Rafael Kubelík, který byl rovněž šéfdirigentem orchestru Bavorského rozhlasu a to v letech 1961 až 1979. Rattle je také milovníkem díla skladatele Leoše Janáčka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek