Kalendář Copernicus 2021

21.01.2021
Euroskop, esa.int, vtm.zive.cz

Evropská kosmická agentura (ESA) vydala další kalendář z dílny Copernicus. Na každý měsíc připadá spektakulární výhled na naši planetu z vesmíru zachycený jednou z družic Sentinel. Téma letošního kalendáře jsou velkoměsta.

Copernicus Sentinels 2021 calendar

Program Copernicus je vesmírný program Evropské unie, který se zabývá pozorováním Země. Získaná data založená na družicovém pozorování Země poskytuje volně k dispozici, jak státům, organizacím, tak i fyzickým osobám. Program Copernicus je koordinován Evropskou komisí a realizován spolu s členskými státy EU a Evropskou kosmickou agenturou, dále například s Evropským centrem pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT).

Evropská kosmická agentura rozvíjí novou rodinu misí s názvem „Sentinels“, které jsou speciálně určené pro potřeby programu Copernicus. Každá mise Sentinel je založena na konstelaci dvou družic a má za úkol získat rozsáhlé databáze pro Copernicus. Mise používají řadu technologií, jako například radar či nástroje pro multispektrální snímání zemského pokryvu, oceánu a monitorování atmosféry.

Rodina družic Sentinel, ESA

Rodina družic Sentinel, zdroj: Evropská kosmická agentura

Sentinel-1 umožňuje radarová pozorování moří a pevniny ve dne i v noci, Sentinel-2 provádí optické pozorování pevniny, jako jsou např. vegetace, zemědělské plodiny, ledovce apod., a okrajových moří. V případě Sentinel-4 a Sentinel-5 jde o přístroje, jež budou umístěny na jiné družice a jsou určené k monitorování atmosféry. Sentinel-6 má za úkol měření výšky hladiny moří s vysokou přesností.

Letošní kalendář Copernicus si můžete stáhnout ve vyosokém rozlišení zde.
Copernicus Sentinels 2021 calendar

Náhled letošního kalendáře Copernicus, zdroj: Evropská kosmická agentura

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek