Český premiér čestným patronem Orchestru mladých EU

27.01.2021
Euroskop, The European Union Youth Orchestra, hudebnirozhledy.cz, consilium.europa.eu

Český premiér Andrej Babiš se stal čestným patronem Orchestru mladých Evropské unie, jednoho z nejprestižnějších a nejdynamičtějších orchestrů světa. Připojil se tak k dalším hlavám států a premiérům členských zemí, kteří také nesou titul čestného patrona hudebního tělesa, jež si bere za úkol vystupovat jako symbol a zosobnění největších ideálů Evropské Unie a jejích 27 členských států – jako orchestr, který vytváří harmonický celek.

Orchestr mladých Evropské unie (The European Union Youth Orchestra, EUYO) byl založen v roce 1976 a jeho členy jsou talentovaní mladí hudebníci z celé Evropy, kteří splňují ty nejvyšší nároky. Orchestr podporuje mezikulturního dialog, vzájemnou úctu a porozumění prostřednictvím kultury. Koncertuje ve velkoměstech a na významných evropských i celosvětových hudebních festivalech, při řadě formálních i neformálních příležitostí za použití tradičních i inovativních formátů, a snaží se zasáhnout široký okruh publika. Na seznamu má výstupy na předních pódiích hudební scény jako například Royal Albert Hall v Londýně, Musikverein ve Vídni či Carnegie Hall v New Yorku.

Orchestr se za dobu svého působení také pyšní spoluprací s mimořádnými dirigentskými hvězdami, mezi něž se řadí Sir Colin Davis, Leonard Bernstein, Daniel Barenboim, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovič, Carlo Maria Giulini a Georg Solti. S EUYO také vystupovali přední světoví sólisté, jako například jeden z nejslavnějších houslistů 20. století a zároveň dirigent Yehudi Menuhin, argentinská pianistka Martha Argerichová, americký pianista Emanuel Ax, rumunský pianista Radu Lupu, sopranistka Barbara Hendricksová, britský houslista Nigel Kennedy, německá houslistka Anne-Sophie Mutterová, americká sopranistka Jessye Normanová či indický skladatel a sitárista Ravi Shankar.

Herbert von Karajan

Herbert von Karajan diriguje EUYO v roce 1980 v Salzburgu, Zdroj: EUYO

Orchestr mladých Evropské unie se snaží poukázat na bohatství a rozmanitost evropské kultury a nové talenty. Prostřednictvím svých činností jedná Orchestr mladých jako kulturní vyslanec Evropské unie.

BBC Proms

EUYO na britských BBC Proms v Londýně v roce 2010, Zdroj EUYO

Orchestr je nyní pod taktovkou dirigenta Vasilyho Petrenka, který zároveň šéfuje Královskému filharmonickému orchestru v Liverpoolu (Royal Liverpool Philharmonic Orchestra) a od letoška také Královskému filharmonickému orchestru v Londýně (Royal Philharmonic Orchestra). Čestným prezidentem EUYO je předseda Evropského parlamentu David Sassoli a hlavou čestných patronů (prezidentů a premiérů členských zemí EU) je předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek