Přihlaste se do soutěže o Cenu Karla Velikého!

10.02.2021
Euroskop, Evropský parlament

Je vám mezi 16 a 30 lety? Pracujete na projektu s evropským rozměrem? Přihlaste do soutěže o Cenu Karla Velikého! Můžete získat finanční podporu až 7 500 eur.

Ocenění nesoucí jméno Karla Velikého, slavného středověkého panovníka, který spojil velkou část Evropy a podporoval vzdělanost, udílí každoročně Evropský parlament a Nadace Mezinárodní ceny Karla Velikého v Cáchách mladým lidem od 16 do 30 let.

Projekty, se kterými se o cenu můžete ucházet, by měly podporovat porozumění na evropské a mezinárodní úrovni, napomáhat rozvoji společného smyslu pro evropskou identitu a integraci, představovat vzor pro mladé lidi žijící v Evropě.

V minulých ročnících zvítězily projekty, jako jsou výměny mládeže či akce z oblasti sportu, umění či kultury. Je možné přihlásit i internetové projekty s evropským rozměrem. Zde si můžete přečíst o projektech vítězů minulých ročníků.

Přihlašovat se můžete do 22. února 2021

Autoři třech vítězných projektů se mohou těšit na peněžní odměnu. První místo je ohodnocené částkou 7 500 eur, druhé 5 000 eur a třetí 2 500 eur. Vítězové se zároveň zúčastní slavnostního udílení ceny v Cáchách, které proběhne v květnu 2021.

Přihlášky můžete posílat do 22. února 2021.

Veškeré informace o podmínkách účasti a registraci najdete na stránkách Ceny Karla Velikého.

Pokud Vás soutěž Karla Velikého zaujala, neváhejte a pošlete přihlášku.

V případě dalších dotazů se obraťte na ecyp2021@europarl.europa.eu.

Můžete se také připojit k diskuzi na sociálních sítích pod hashtagem #ECYP2021

Cena Karla Velikého

O toto ocenění, které již od roku 2008 každoročně uděluje Evropský parlament spolu s Nadací pro Mezinárodní cenu Karla Velikého v Cáchách, se mohou ucházet mladí lidé ze všech členských států EU se svými projekty, které jsou zaměřeny na mladé lidi a aktivně přispívají k rozvoji Evropy. Zdroj: europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize

Vítězové z roku 2019

Vítězem loňského českého národního kola se stal projekt Evropského parlamentu mládeže a jeho regionální výběrová konference 2018, kde se scházejí ke kvalifikaci školní týmy z celého Česka. Cílem je zapojit studenty středních škol do diskuze o evropských i globálních tématech a zároveň rozvíjet jejich komunikační a organizační schopnosti, práci v týmu a angličtinu.

Hlavní trojicí vítězů se stali tvůrci mládežnické rozhlasové relace Europhonica IT z Itálie, druhý byl finský projekt Your European Citizenship, v jehož rámci mohli lidé poznat jiné evropské kultury a naučit se, jak funguje rozhodovací proces na úrovni EU. Na třetím místě se umístilo sdružení Muslimové proti antisemitismu z Rakouska.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek